Burse 2023: Peste 450.000 de elevi iau bursă de merit chiar dacă mulţi au medii de corigenţă

Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București centralizarea privind situația numerică a burselor pe categorii de beneficiari, pentru fiecare tip de bursă.

27 oct. 2023, 13:58
Burse 2023: Peste 450.000 de elevi iau bursă de merit chiar dacă mulţi au medii de corigenţă

Burse 2023: Conform prevederilor din Metodologia-cadru de acordare a burselor – art. 23, alin. (2), până la data de 25 octombrie 2023, inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) au transmis numărul de beneficiari pe fiecare dintre categoriile de burse, respectiv excelență olimpică I, excelență olimpică II, merit, socială, tehnologică și pentru mame minore.

Marcel Ciolacu schimbă foaia! Premierul vrea ca elevii de nota 2 să nu mai primească burse și cere măsuri. ”Așa ceva este inadmisibil”
Transmitem, în cele ce urmează, numărul de burse pentru fiecare dintre categorii, pe luna octombrie a acestui an școlar, așa cum a rezultat din datele transmise de inspectoratele școlare județene/ISMB:

 • Bursa de excelență olimpică I: 170 de beneficiari
  Bursa de excelență olimpică II: 2.750 de beneficiari
  Bursa de merit: 459.883 de beneficiari
  Bursa socială: 736.635 de beneficiari
  Bursa tehnologică: 82.512 beneficiari
  Bursa pentru încurajarea participării la educație și prevenirea abandonului școlar pentru mamele minore: 731 de beneficiare.
 • În contextul modificării, de anul acesta, a Metodologiei-cadru de acordare a burselor școlare, pentru a fi pusă în concordanță cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, reiterăm următoarele:

Performanța școlară este recompensată prin acordarea burselor de excelență olimpică I și II.

Burse 2023: Bursa de merit înlocuiește bursa de merit și bursa de studiu, așa cum erau prevăzute înainte de intrarea în vigoare la Legii nr. 198/2023 și se acordă mai multor categorii de beneficiari, așa cum sunt prevăzuți în cuprinsul art. 7, alin. (1) din Metodologia de acordare a burselor școlare. Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul școlar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care benecifiarii fac parte, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, în medii de învățare diferite.

Menționăm că Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București centralizarea privind situația numerică a burselor pe categorii de beneficiari, pentru fiecare tip de bursă.

 

Burse 2023. Ciolacu: Am văzut situaţia total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Aşa ceva este inadmisibil / Aştept cât mai repede o soluţie prin care bursa de merit să reflecte performanţa şcolară

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că a văzut situaţia total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit, iar aşa ceva este inadmisibil. El a precizat că a discutat cu ministrul Educaţiei pe acest subiect şi aşteaptă cât mai repede o soluţie prin care bursa de merit să reflecte performanţa şcolară.

”Am văzut situaţia total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Aşa ceva este inadmisibil”, a spus premierul în şedinţa de Guvern.

Burse școlare 2023 – 2024. Ministerul Educației vine cu noi precizări privind acordarea lor. Noi solicitări pentru conducerile școlilor
Şeful Executivului a arătat că a avut o discuţie cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, dar şi cu sindicatele din educaţie, pe acest subiect. ”Am discutat cu doamna ministru Deca şi cu sindicatele. Şi aştept cât mai repede o soluţie prin care bursa de merit să reflecte performanţa şcolară”, a spus Marcel Ciolacu.