Cum a reuşit Rusia să evite din nou intrarea în incapacitate de plată fără să apeleze la rezerve

Rusia a reuşit încă o dată să evite la limită intrarea în incapacitate de plată, după ce plăţile restante pentru două dintre euro-obligaţiunile sale suverane au fost trimise unora dintre creditorii săi, transmite agenţia Reuters.

03 mai 2022, 15:43
Cum a reuşit Rusia să evite din nou intrarea în incapacitate de plată fără să apeleze la rezerve

Rusia a reuşit să evite în ultimul moment intrarea în incapacitate de plată după ce Ministerul Finanţelor a anunţat vineri că a plătit aproape 650 de milioane de dolari pe care-i datora sub formă de cupoane deţinătorilor de obligaţiuni, înaintea de expirarea perioadei de graţie pe data de 4 mai.

Un oficial american de rang înalt a declarat pentru Reuters că Rusia a făcut plata, fără a utiliza rezervele îngheţate în Statele Unite, precizând că originea exactă a fondurilor nu este clară. Sub protecţia anominatului, sursa a precizat că fondurile au fost transferate luni către unii deţinători de obligaţiuni.

Citeşte şi: „Doomsday”, avionul Apocalipsei lui Putin, a fost văzut deasupra Moscovei. Rusia dă lumii un avertisment nuclear pe 9 Mai

Cu o valoare de 40 de miliarde de dolari, obligaţiunile internaţionale ale Rusiei au devenit ţinta unui conflict financiar între capitalele occidentale, care au impus sancţiuni radicale Moscovei din cauza războiului din Ucraina. La rândul său, Kremlinul a introdus măsuri de contracarare.

Restricţiile au complicat plăţile datoriilor la obligaţiunile suverane şi corporative, o serie de corporaţii şi entităţi de stat, precum Căile Ferate Ruse, nereuşind să transfere fonduri la timp.

Citeşte şi: Zelenski joacă tare, condiţia obligatorie pentru Rusia la negocierile de pace

Plăţile scadente pe 4 aprilie acoperă o obligaţiune care a ajuns la scadenţă în acea zi, precum şi plăţile de dobândă pentru una scadentă în 2024.

Atenţia se îndreaptă acum către plăţile viitoare, Rusia urmând să plătească pe 27 mai cupoane pentru o obligaţiune în dolari emisă în 2016 şi o obligaţiune în euro emisă în 2021.