Cum a ridicat Alin Popa IMPERIUL Edy Spedition

Alin Popa a intrat în afaceri la 20 de ani şi a murit la 42 de ani. În tot acest timp a dezvoltat cea mai mare firmă de transport din România, Edy Spedition, şi ar fi vrut ca ea să devină cea mai importantă din estul Europei, până în 2017.

RomaniaTV.net
30 mai 2012, 19:21
Cum a ridicat Alin Popa IMPERIUL Edy Spedition

Vestea morţii lui Alin Popa, patronul Edy International Spedition, cea mai mare firmă de transport din România, a căzut ca un trăznet în lumea oamenilor de afaceri. Ca o culme a ironiei, hunedoreanul de 42 de ani a murit într-un accident rutier, în coliziune cu tir, adică exact genul de maşină de pe urma căruia a strâns o avere estimată la 20 de milioane de euro.

Alin Popa a intrat în lumea afacerilor pe cont propriu, în 1991, pe când avea numai 20 de ani. De la început şi-a deschis o firmă de transport, pe care a botezat-o după propriul nume, Alin Trans. Opera doar cu 2-3 camioane, fiind mai mult o afacere de familie, care făcea profit dintr-un contract cu Pepsi, pentru care făcea distribuţie în zona Transilvaniei.

Ascensiunea reală şi dezvoltarea firmei a început însă în 1993, după semnarea unui contract de distribuţie cu Coca Cola, astfel că la începutul anilor 2000 crease deja pentru această firmă prima flotă dedicată, brandată, în baza unui contract pe termen lung.

După 2002 a început să opereze şi în plan internaţional, ocazie cu care numele firmei s-a schimbat, în Edy International Spedition, Edy fiind numele fiului său. Ascensiunea a continuat, astfel că în 2005 flota de tiruri a fost dublată. Astfel, în 2008 Edy Spedition International avea 1.250 de camioane, investiţiile totale în flotă ridicându-se la aproape 100 de milioane de euro.

Între timp, în 2006, Alin Popa a înfiinţat două firme de logistică, Edy Logistics şi Edy Invest, prin care a derulat investiţii de 50 de milioane de euro, din care a cumpărat terenuri pentru ulterioare dezvoltări în Timişoara, Cluj, Ploieşti şi Constanţa, şi a construit depozite la Deva şi Timişoara. Criza a afectat însă afacerile companiei, iar la începutul anului 2009, 200 de camioane Volvo au fost returnate companiei de leasing prin buy-back.

Planul lui Alin Popa era ca Edy International Spedition să devină cea mai mare firmă de transport din estul Europei, până în anul 2017.