Cum a scăpat CTP de Miliţie şi Securitate. Ce spune gazetarul despre divorţul Prodan-Reghecampf

În ediția de vineri a emisiunii ”Cap limpede”, de la Digi24, jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP), s-a referit, printre altele, la o activitate cultural-artistică pe care avut-o în anii dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, venit la putere în martie 1965, după moartea primului lider comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej.

16 oct. 2021, 07:45
Cum a scăpat CTP de Miliţie şi Securitate. Ce spune gazetarul despre divorţul Prodan-Reghecampf

CTP i-a spus moderatorului Claudiu Pândaru că mai bine comentează divorțul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan decât despre circul din politica dâmboviţeană

Jurnalistul a motivat că a ajuns la această concluzie întrucât divorțul apărut între cele două personaje este mai interesant decât divorțul dintre PNL și USR. A fost o remarcă referitoare la faptul că Dacian Cioloș a constatat vineri după-amiaza că PNL refuză să negocieze cu premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis.

CTP a declarat, vineri seară, că Dacian Cioloș „avea șansele cele mai mici să facă o majoritate în momentul de față” și că președintele ar fi trebuit să justifice alegerea pe care a făcut-o.

„Președintele Iohannis și-a asumat desemnarea lui Cioloș, nu a justificat lucrul acesta și ar fi trebuit să-l justifice. A apărut și ne-a spus – «Eu l-am ales pe domnul Cioloș. De ce? Treaba mea.» Păi nu e treaba exclusivă a domnului președinte pentru că în constituție scrie că cel desemnat trebuie ales în ideea că are cele mai multe șanse să alcătuiască o majoritate. Sigur că președintele poate să numească și portarul din Modrogan, are această cădere. Dar, în constituție se precizează asta. Domnul Iohannis nu a venit să ne spună: «L-am ales pe domnul Cioloș pentru că ar avea cele mai mari șanse să facă o majoritate». Nu, domnul Cioloș are șansele cele mai mici să facă o majoritate în momentul de față.

Ludovic Orban îl ironizează pe Florin Cîţu: „Premierul desemnat conform Statutului PNL sunt eu”
Ar fi avut, după părerea mea, șanse mai mari decât domnul Cioloș domnul Kelemen Hunor. Eu m-am gândit, atunci, că ar fi o soluție să-l desemneze pe domnul Kelemen Hunor, care a fost propunerea UDMR. UMDR a avut propunere. Domnul Kelemen Hunor, care a făcut dovada echilibrului, a responsabilității. Este un politician matur, un politician capabil, după părerea mea de a conduce un guvern, făcând diverse concesii, înțelegându-se cu unii, cu alții. Ar fi putut domnul Iohannis să-l desemneze pe domnul Kelemen Hunor.

Eu nu uit discursul de la congresul PNL al domnului Kelemen. Extraordinar. A fost discursul cel mai chibzuit, cel mai responsabil și cel mai românesc din sala aia de 5000 de oameni. Ar fi putut să-l desemneze pe domnul Kelemen premier. Sigur, se păstrau în coaliție proporțiile, adică miniștrii cei mai mulți PNL, apoi USR, apoi UDMR, cu premier de la UDMR. Adică avem două partide care erau în coliziune frontală și, practic, după cum se vede cât se poate de clar, imposibil de realizat între ele o înțelegere… Foarte bine, avem un al treilea partid în coaliție, îl punem pe domnul Kelemen și avem un guvern.

Nu știu dacă ar fi reușit până la urmă domnul Kelemen să-i pună la un loc pe cei de la PNL și pe cei de la USR, dar avea șanse mai mari decât domnul Dacian Cioloș care n-avea niciuna”, a spus gazetarul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

La un moment dat, Cristian Tudor Popescu a schimbat puțin discuția cu moderatorul și a dezvăluit câteva detalii inedite despre trecutul său. Mai exact, din tinerețe, când la conducerea țării se afla Nicolae Ceaușescu. „Am fost într-o brigadă artistică. Spre exemplu, se cânta: «la cârciuma din sat, petrol am căutat, dar n-am găsit petrol, ci doar alcool»″

Moderatorul emisiunii ”Cap limpede”, Claudiu Pândaru, l-a întrebat pe interlocutor ce rol juca în acea brigadă artistică. „Nu-mi mai amintesc rolul, dar la un moment dat eu intram pe scenă și apăreau două fete care îmi puneau pe cap un carton cu hârtii de o sută de lei și cu pachete de Kent…

Și acolo era șpagă. Domne, eram curajoși. Brigada artistică de la Casa de Cultură Turturele…″, a rememorat CTP despre locul în care la mijlocul anilor 1990 funcționa una dintre cele mai populare discoteci din București, Why Not.

„(…) În anii aceia, în anii ’80, am fost ridicat într-o seară de miliție, împreună cu alți oameni, eram într-o berărie lângă Cișmigiu și îmi uitasem buletinul, n-aveam buletinul la mine. Și a venit o razie care a luat pe toată lumea de acolo. Cei care nu aveau buletinul au fost luați la secție, duși acolo.

CTP, total neîncrezător în Cioloș: Kelemen Hunor ar fi avut mai multe şanse de a forma o majoritate parlamentară
La secție, ne-au aliniat pe toți, pe hol, la zid. Niciunul dintre noi nu era susceptibil de vreo infracțiune, ceva. Singura problemă era că nu aveam buletinul, trebuia într-un fel să ne confirmăm identitatea și să rezolvăm această problemă.

Un ins de acolo, un milițian cu grad, trecea prin față și se uita și cum nu-i plăcea lui de vreunul dintre noi, zicea: «Ești șmecher, ai pleată, ai blugi, ești șmecher, ai?» La care, omul acela, mai țepos așa, îi răspundea:

«Da, domn’e, sunt șmecher! Și, ce?» «Aaaa, ești șmecher? Ia vino încoace!» Și era dus respectivul, la «separee» și de la «separee» se întorcea printre noi cu lacrimi cât boaba de strugure, nu mai scotea un cuvânt.

Știți că sunt metode: se dă cu săculețul de nisip la stomac, se dă profesionist, nu rămân urme, dar sigur, se pot rupe pereții stomacului… Aceasta era atitudinea, deci simplii cetățeni erau niște gândaci pentru milițieni.

Milițienii erau superiori. Ei erau tratați de către medici, de către măcelari, de către gestionari, cu mare deferență și respect, erau tovarășii de la miliție.”