Cătălin Predoiu explică cum Dragoş Săvulescu a scăpat de închisoare în Italia. M-a uimit pe mine”

Cătălin Predoiu explică cum a scăpat Dragoş Săvulescu de închisoare în Italia. Ministrul Justiţiei a precizat că fostul acţionar al clubului Dinamo, condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare în dosarul retrocedării de terenuri din Mamaia şi Constanţa, a beneficiat de suspendarea executării pedepsei, în urma deciziei unei instanţe din Italia.

24 nov. 2020, 18:12
Cătălin Predoiu explică cum Dragoş Săvulescu a scăpat de închisoare în Italia. M-a uimit pe mine”
Cum a scăpat Dragoş Săvulescu de închisoare. Ce spune ministrul Justiţiei

Cătălin Predoiu a fost întrebat, marţi, despre decizia luată de instanţa din Italia în cazul lui Dragoş Săvulescu.

„Ceea ce m-a uimit pe mine este nu faptul că s-a hotărât executarea sentinţei în Italia, acest lucru este normal, ca o ţară membră a Uniunii Europene să fie ţară de executare a unei decizii penale pronunţată în alt stat al Uniunii Europene, ci faptul că s-a schimbat cumva modalitatea de executare.

Din jocul acesta al reglementărilor, şi eu vorbesc strict sistemic, din perspectivă de compatibilitate a sistemelor legislative europene, din jocul acesta al reglementărilor ceea ce a hotărât un judecător român, respectiv o executare, o condamnare cu executare poate fi schimbat de un judecător din alt stat membru al Uniunii Europene într-o hotărâre de condamnare cu suspendare a executării pedepsei”, a declarat Cătălin Predoiu, conform News.ro.

Citeşte şi: Dragoş Săvulescu, scrisoare deschisă către ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu: „De ce sunteţi dezamăgit când o ţară aplică legea?”

Cum a scăpat Dragoş Săvulescu de închisoare în Italia. Cătălin Predoiu: „Am trimis o scrisoare ministrului italian şi i-am propus să avem o întâlnire”

Ministrul Justiţiei consideră că ar fi nevoie ca sistemele de justiţie din statele membre UE să fie compatibilizate.

„Poate că e bine să ne gândim ce se întâmplă cu aceste sisteme în anumite puncte ale lor şi să vedem cum le compatibilizăm. Deci dialogul meu, dacă este, este cu ministrul Justiţiei din Italia, legat de problema sistemică.

Cum nu am dialog aici cu judecătorii din România pe decizii concrete, că nu am acest drept, evident nu am nici cu un judecător al unui stat membru şi nu este doar retoric ceea ce am făcut, am trimis o scrisoare ministrului italian şi i-am propus să avem o întâlnire într-o perspectivă apropiată pentru a discuta mai multe probleme de cooperare judiciară, dar şi aceste aspecte”, a explicat Cătălin Predoiu, conform sursei citate.

Predoiu a mai fost întrebat dacă autorităţile din România ştiu unde se află Daniel Dragomir, fostul ofiţer SRI care a fost dat în urmărire la nivel european.

„Despre Daniel Dragomir nu avem vreo informaţie furnizată de Interpol sau de o altă instituţie unde se află, dar sunt alţi condamnaţi penal care sunt pe teritoriul Uniunii Europene, sunt localizaţi, sunt în proceduri. Dacă vorbim de Uniunea Europeană, sunt în proceduri desfăşurate între instanţe, pe baza mandatului european de arestare”, a explicat ministrul Justiţiei.

Dosarul în care Dragoş Săvulescu a fost condamnat la închisoare

Fost acţionat al clubului Dinamo, Dragoş Săvulescu a fost condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare în dosarul retrocedării plajelor, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, fiind dat în urmărire în 9 februarie 2019.

În luna ianuarie 2020, Săvulescu s-a predat autorităţilor italiene, afirmând că pedeapsa sa este „nedreaptă şi nemeritată dată de nişte judecători corupţi de sistemul din care fac parte”.


loading...