Cum a speriat Elena Udrea şantajiştii din cazul Lucinschi: Şpagă de 25.000 de euro, returnată de frică

Cazul de corupţie al Elenei Udrea şi mediatizarea acestuia au dus la sistarea ilegalităţilor comise în cazul Sergiu Lucinschi, iar de teamă, intermediarul s-a întors cu banii la omul de afaceri şantajat, pentru că nu ar mai fi fost primiţi de procurorul DIICOT care îl ancheta. 

RomaniaTV.net
01 apr. 2015, 12:25
Cum a speriat Elena Udrea şantajiştii din cazul Lucinschi: Şpagă de 25.000 de euro, returnată de frică

Potrivit referatului DNA în cazul Lucinschi, mediatizarea cazului Udrea-Bica a avut repercusiuni şi asupra acestui scandal. 

În documentele anchetatorilor se arată că Alexandru Horpoş i-a dat, la un moment dat, intermediarului Ciprian Nistor 25.000 de euro din 50.000 de euro ceruţi, dar banii i-au fost returnaţi după ce în spaţiul publci a apărut cazul Elenei Udrea. 

STENOGRAMELE 

HORPOS ALEXANDRU: Da. Şi asta îţi spun; sunt un pic… Ştiu că… deci eu am acum la mine 25.000 de euro. Ştiu că am promis 50, îţi dau ăştia 25 acum… nu am reuşit să adun. Deci nu ştiu dacă… deci pentru 50.000 de euro, sunt un rahat de bani, dar crede-mă că nu am reuşit să adun! Deci, te rog să mă crezi că nu am reuşit! Du-te şi du ăştia 25.000… roagă-i: «domne, omul e serios!» Adică sunt serios, mă ţin de cuvânt, ăăăăă… fac pe dracu în patru să pot să strâng următoarele zile… Am vrut să mă întâlnesc cu tine… ştiu că am zis că ne vedem cu 50.000, dar… ăştia îi am acuma … în câteva zile … poate te sun mâine, poate te sun poimâine

NISTOR CIPRIAN: Îmi dau seama că n-ai reuşit!

HORPOS ALEXANDRU: Dar du-te şi măcar să… măcar să pornim un pic treaba…

NISTOR CIPRIAN: OK

HORPOS ALEXANDRU: Da? Şi mă deblochez! Spune-le că mă deblochez. Am o grămadă de bani de încasat, am o grămadă de chestii. Nu vreau să intru în discuţii…

NISTOR CIPRIAN: Clar! (neinteligibil) lui.

HORPOS ALEXANDRU: Şi o să le dau… o să le dau banii! Numai că vreau să scap odată de chestia asta! Şi vreau să vină să îmi spună! Sunt conştient că o să coste cât o să coste, dar…

NISTOR CIPRIAN: Da! Le duc măcar 50 să vadă că le duc ceva! OK, am înţeles! Auzi, dar… dar…

HORPOS ALEXANDRU: Te cred dar… să duc vreo 500: «hai mă să scăpăm şi gata!» Crede-mă că nu am! Am promis 50.000 şi uite că nu am decât 25.000 acum, dar… fac rost cât de curând… deci nu rămâne aşa! Dar ei să demareze şi să îmi spună ceva şi să văd… Dacă pot să deblocheze ăia 150.000 sau casa, sau ceva…

NISTOR CIPRIAN: O să zică ceva…”.

La o săptămână după această întâlnire, notează anchetatorii, Ciprian Nistor i-ar fi cerut lui Horpoş o nouă întâlnire,”prilej cu care i-a restituit acestuia suma de 25.000 de euro, precizând că, pentru o perioadă de una-două săptămâni, persoanele cu care discutase nu vor putea face nimic, din cauza unor probleme apărute la nivelul instituţiei în care activează aceştia, făcând aluzie la probleme apărute în spaţiul public privind cauzele penale ale Elenei Udrea”.

În documentele anchetatorilor se mai arată că Nistor l-a asigurat pe Horpoş că persoanele la care a intervenit vor rezolva problema: „Nu mă, dar să o facem cu totul, e ok, ţi-am zis că e ok, doar că în momentul de faţă asta este situaţia, n-are legătură cu tine, uită-te şi tu la televizor….Că eu am apucat să … mi s-a zis, deci eu am apucat să merg înainte de a apărea acele probleme. Deocamdată mi i-a dat înapoi (banii). Nu, a zis că de ajutat ne ajută, dar deocamdată n-o să mai facă nimic o săptămână, două, până se rezolvă alte probleme pe care le au ei”.

Tot atunci, Nistor i-ar fi spus lui Horpoş că urmează să indice o firmă şi un cont în care vor trebui viraţi cei 50.000 de euro ceruţi iniţial.

În acest dosar, omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj şi trafic de influenţă, Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la DIICOT, de luare de mită, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, de complicitate la şantaj.

Instanţa supremă a decis, miercuri, cercetarea sub control judiciar a lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, şi arestarea preventivă a ofiţerului de poliţie de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constantin Comăneanu, în dosarul de şantaj şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la şantaj.