Cum a verificat BEC semnăturile candidaţilor: „Pornim de la buna-credinţă a fiecărui candidat”

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cei 14 candidaţi pentru Cotroceni, validaţi de Biroul Electoral Central, au depus în total 7.651.660 de semnături, ceea ce înseamnă că aproape un român din doi cu domiciliul în ţară a semnat pentru susţinerea unui candidat. BEC a realizat doar o analiză de fond a listelor de semnături, scrie adevarul.ro, şi s-a bazat pe buna-credinţă a candidaţilor în ceea ce priveşte veridicitatea semnăturilor

30 sept. 2014, 08:55
Cum a verificat BEC semnăturile candidaţilor: „Pornim de la buna-credinţă a fiecărui candidat”
 ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Contactat de „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat că, din cauza timpului limitat, nu este posibilă decât o verificare a „formei listelor de semnături“.
 
„Semnăturile au fost verificate de cei 14 membri BEC. Vă daţi seama că în cele 48 de ore ar fi fost imposibil să verificăm veridicitatea fiecărei semnături în parte. Cu alte cuvinte, calitatea semnăturilor nu o putem verifica, pentru că nici nu avem la dispoziţie un sistem informatic care să ne permită acest lucru“, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC.

 
De asemenea, potrivit lui Marian Muhuleţ, un element important în procesul de verificare l-a jucat şi onestitatea candidaţilor.
 
„Nu aveam de ales decât să plecăm de la premisa că fiecare candidat este de bună-credinţă. În plus, ne gândim că fiecare candidat angrenează în strângerea de semnături oameni corecţi care îşi asumă acele liste“, a mai afirmat Muhuleţ.

Codul penal prevede că falsul în declaraţii se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.