Cum a vrut un avocat escoc să stoarcă despăgubiri uriaşe de pe urma tragediei Costa Concordia

Compania Costa a anunţat că va da în judecată o pasageră italiană care a cerut despăgubiri de 1 milion de euro, minţind că a pierdut sarcina din cauza evacuării neglijente a vasului. 

21 feb. 2012, 17:12

Italianca Cristina M. va fi dată în judecată pentru escrocherie, a informat compania Costa, de care aparţine nava Costa Concordia  care a eşuat pe un banc de nisip, în apropiere de insula italiană Giglio, informează publicaţia franceză Le Figaro.

Cristina M. a minţit când a pretins această sumă pentru despăguri, spunând că era însărcinată în luna a 4-a când se afla pe vas şi că a pierdut sarcina din cauza „stresului provocat de evacuarea haotică” a navei Costa Concordia în seara când nava a naufragiat în apropiere de coastele italiene, mai precizează Le Figaro.

Imediat după naufragiu, Cristina şi soţul ei, Gabriele, au dat interviu după interviu presei, apărând inclusiv la emisiunea de televiziune „Striscia la Notizia”, unde şi-au spus din nou povestea, impresionând telespectatorii care au simpatizat atunci cu „nefericitul” cuplu.

Dar ulterior s-a aflat că escrocul principal – artizanul care a pus la cale toată povestea – este chiar avocatul care i-a îndemnat pe cei doi tineri să spună această poveste mincinoasă şi să ceară despăgubiri de 1 milion de euro. Avocatul se numeşte Giacinto Canzona şi el a pus la cale, piesă cu piesă, tot scenariul. Canzona este recunoscut pentru astfel de scenarii impresionante, pe care le fabrică pentru clienţii lui şi le promovează în presă.

Uneori, Canzona merge atât de departe, încât,  contra unei sume minore,  el angajează actori mai puţin cunoscuţi, pe care îi pune să joace în faţa camerei rolurile presupuselor victime pe care le apără în procesele lui. Aşa a procedat şi cu cei doi tineri pe care i-a pus să mintă că şi-au pierdut copilul nenăscut în urma naufragiului, angajând doi actori, contra „fabuloasei” sume de 200 de euro, ca să joace rolurile cuplului „năpăstuit”, la „Stricia la Notizia”

Mai târziu însă, „Stricia la Notizia” a observat unele „fisuri” în toată istoria şi a făcut o investigaţie proprie. Astfel a aflat că toată povestea fusese regizată „scenă cu scenă”. În mare, s-a aflat că cei doi tineri folosiseră identităţi false şi niciunul dintre ei  nu se aflase la bordul navei Costa Concordia când aceasta eşuase, ei nefigurând pe lista pasagerilor.

În urma acestor dezvăluiri, compania Costa a mai anunţat într-un comunicat că va intenta acţiuni penale similare în cazul „oricărei escrocherii de acest gen sau a oricărei încercări de a se profita de pe urma tragediei de pe vasul Costa Concordia”.