Cum afectează criza de coronavirus situaţia salariaţilor din România. Diferenţe uriaşe între bugetari şi angajaţii din privat

Criza creată de coronavirus arată modul în care statul face diferențe uriașe între angajații din mediul public și cei din mediul privat. În timp ce mare parte din bugetari stau acasă, salariile lor nesuferind modificări în perioada aceasta de cumpănă, angajații din mediul privat se luptă pentru a-și păstra locul de muncă.

31 mart. 2020, 06:30
Cum afectează criza de coronavirus situaţia salariaţilor din România. Diferenţe uriaşe între bugetari şi angajaţii din privat

Decretarea stării de urgență a schimbat cursul vieții tuturor și a adus pentru unii griji în plus, pe lângă cele legate de sănătate și măsuri de prevenție. 

Statul a anunțat că în această perioadă unul dintre părinți poate să stea acasă cu copiii, având în vedere închiderea școlilor, grădinițelor și a creșelor, urmând să primească 75% din salariu. 

Indemnizația se plătește de angajator și este supusă impozitării

„Cuantumul indemnizației este de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (care este în prezent de 5.429 lei). Indemnizația se plătește de angajator și este supusă impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale în condițiile prevăzute de Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

Decontarea indemnizațiilor pentru zilele libere acordate părinților pe perioada stării de urgență se va face de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă în termen de 60 de zile calendaristice conform Hotărârii de Guvern nr. 217/2020, de la înregistrarea cererii reprezentantului legal al angajatorului”, potrivit Hotărârii de Guvern.

Citeşte şi Renault trimite angajaţii terţiari din Paris în şomaj parţial


loading...
Partenerii noștri