Cum afectează virusul SARS-COV 2 inima pacienţilor trecuţi prin COVID-19 şi la câteva săptămâni de la vindecare

Virusul SARS-COV2 nu este doar o boală a plămânilor, ci și o boală a inimii și a vaselor de sânge, spun specialiştii. Foarte mulţi pacienţi s-au plâns de oboseală accentuată chiar şi la săptămâni de la vindecarea de COVID-19.

07 dec. 2021, 15:51
Cum afectează virusul SARS-COV 2 inima pacienţilor trecuţi prin COVID-19 şi la câteva săptămâni de la vindecare

Danielle Huff era pe banda de alergare când a observat pentru prima dată durerea în piept, la inimă. Se vindecase de COVID-19 de aproape trei săptămâni, boală care se manifestase prin dureri în gât, cefalee, nas înfundat, tuse, pierderea mirosului, dureri corporale, o uşoară conjunctivită, dar şi o durere constantă în piept, ca și cum ar apăsa-o o minge de bowling.

După ce s-a recuperat de Covid-19, Danielle Huff a decis să meargă la sala pentru a face mișcare. Dar când era pe banda de alergare, aceasta a observat pentru prima data o durere în piept. Dar de data aceasta durerea a fost diferită – o durere mai ascuţită care a apărut brusc, a povestit Danielle Huff, pentru nationalgeographic.com.

Având antecedente în familie, femeia în vârstă de 30 de ani s-a temut să nu fie ceva grav.

„Ajunsesem să nu mai pot face mişcare. M-a speriat de durerea în piept pentru că nu știam ce este”, a povestit femeia, care până la îmbolnăvirea cu COVID-19 practicase un stil de viață sănătos, făcând yoga sau plimbându-se în fiecare zi.

În cele din urmă, medicul ei a îndrumat-o la un cardiolog specializat în tratarea pacienților care s-au vindecat de COVID-19, dar care totuşi prezintă simptome cardiace, mai scrie sursa citată.

Cum afectează virusul SARS-COV 2 inima pacienţilor trecuţi prin COVID-19 şi la câteva săptămâni de la vindecare

Încă din primele luni ale pandemiei, oamenii de știință au bănuit că COVID-19 nu este doar o boală a plămânilor, ci și o boală a inimii și a vaselor de sânge.

„Ne-am dat seama foarte, foarte devreme că coagularea joacă un rol major”, spune Jeffrey Berger, directorul Centrului Langone pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare al Universității din New York. Chiar și în martie 2020, medicii observau că apariţia cheagurilor de sânge la pacienții lor, ceea ce a dus la o creștere a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

Autopsiile au dezvăluit, de asemenea, mase de cheaguri de sânge mici în locuri unde medicii nu le văd în mod normal, cum ar fi ficatul și rinichii.

Acum a devenit clar că leziunile cardiovasculare cauzate de COVID-19 nu se rezolvă de îndată ce pacientul se recuperează de la infecția inițială.

Pentru unii pacienți, scanările RMN arată semne de inflamație şi la câteva luni după eliminarea virusului SARS-COV 2. Alții continuă să aibă niveluri crescute de troponină, o substanță chimică care este eliberată în sânge ori de câte ori există leziuni ale mușchiului inimii.