Cum ajung părinții să fie „racolați” să-și retragă copiii din școli în favoarea homeschooling. Un fost inspector acuză „filiera bisericilor neoprotestante”

Numărul copiilor retrași din școli a crescut exponențial, iar motivele sunt discutabile. Un fost inspector școlar adjunct din Suceava acuză „filiera bisericilor neoprotestante” pentru acest fenomen.

10 ian. 2024, 09:27
Cum ajung părinții să fie „racolați” să-și retragă copiii din școli în favoarea homeschooling. Un fost inspector acuză „filiera bisericilor neoprotestante”
Cum ajung părinții să fie „racolați” să-și retragă copiii din școli în favoarea homeschooling. Un fost inspector acuză „filiera bisericilor neoprotestante”

Scandalul legat de homeschooling a explodat în ultimele zile, iar fostul inspector școlar din Suceava, Ioan Puiu, este de părere că ministerul Educației, care o are în frunte pe Ligia Deca, nu transmite cifre reale cu privire la copiii retrași din sistemul de învățământ. Mai mult de atât, în județul Suceava au fost semnalate zeci de astfel de cazuri, de copii retrași pentru homeschooling, în  special în pandemie. Totuși, fostul inspector susține că Ministerul Educației nu a făcut niciun demers în acest sens.

Citește și: Băiețelul de 7 ani al Danei Nălbaru învață pentru Bacalaureat prin homeschooling. Ministerul cere sesizarea organelor pentru părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală

„Am sesizat Ministerul și a rămas totul în discuție. Eu în 2022 am făcut toate aceste demersuri. Numai că, probabil, a fost un dialog al surzilor, știți cum e. (…) A rămas ca în tren”, susține acesta. Reprezentanții acestor așa-numite școli ajungeau la unii părinți „pe filiera bisericilor neoprotestante”, acuză fostul inspector școlar.

Întrebat cum își explică lipsa de reacție a autorităților deși a sesizat Ministerul Educației, Poliția, Direcția pentru Protecția Copilului, Consiliul Județean, fostul inspector școlar Ioan Puiu a răspuns: „Probabil că unii dintre ei au și ei copii în cadrul sistemului homeschooling. De asemenea, Ministerul este depășit de situație pentru că, din punctul meu de vedere, nu cunoaște amploarea fenomenului. Nu cunoaște, habar nu are. Sau dacă o cunoaște probabil că îi este frică să spună că numărul copiilor care sunt în afara sistemului este de ordinea miilor sau a zecilor de mii”.

Este important de menționat faptul că, în data de 3 ianuarie 2023, Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare din teritoriu să facă sesizări atunci când părinții își retrag copiii de la școală. În România, conceptul de homeschooling nu este recunoscut.

Tot scandalul a pornit după ce, în premieră, o instanță din Bihor a hotărât ca părinții a patru copii aflați în situația aceasta să primească 4 luni de închisoare cu suspendare și obligația de a îi reînscrie pe micuți în sistemul de învățământ. Decizia nu e definitivă. Potrivit evaluării psihologice oficiale, copiii au mari lacune în achiziţiile şcolare și imaturitate psiho-emoţională.

Doi părinţi din Bihor, care și-au retras de la școală și au decis să-şi educe acasă toţi cei patru copii, au fost trimişi în judecată şi au primit câte 4 luni de închisoare, însă cu amânarea aplicării pedepsei, scrie Edupedu.ro. Nemulțumiți de faptul că, în 2020, copiilor li s-a cerut să poarte măşti la școală, au fost informaţi despre vaccinare și s-a trecut la predarea orelor în sistem online, în condițiile în care ei nu le-au permis copiilor accesul nici la internet şi nici la televizor, cei doi părinți din Bihor au decis să-și retragă copiii de la școală și să treacă la homeschooling.

Pentru că fenomenul a luat amploare, Ministerul Educației transmite inspectoratelor școlare să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro.â

„Având în vedere informațiile potrivit cărora in România există familii care îți retrag deliberat copiii de la cursurile învăţământului obligatoriu, privându-i astfel de dreptul fundamental la învăţătură prevăzut la art. 32 din Constituția României, vă comunicăm următoarele:

Conform art. 12 din Legea învățământului preuniversitar 198/2023 cu modificările si completările ulterioare, „sistemul național de învățământ preuniversitar este constituit din totalitatea unităților de învățământ de stat, particulare și confesionale, autorizate să funcționeze provizoriu/ acreditate” sau în cadrul “unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învăţământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin”. Orice altă formă de funcționare a unor entități care pretind că oferă servicii educaționale echivalente învăţământului obligatoriu este în afara Legii nr. 198/2023.”

Citește și: Concediu de odihnă 2024: până la ce dată sunt angajatorii obligați să acorde angajaților zilele libere