Cum ajunge un copil cu ambii părinţii infectaţi cu COVID într-un centru de asistenţă socială. Ce se întâmplă cu drepturile părinteşti

Autoritatea Naţionala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii a transmis, marţi, că ocrotirea temporară a copiilor din familii COVID, prevăzută în legea privind carantina şi izolarea, nu poate fi dispusă dacă părintele desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referinţă – prieten sau vecin. Măsura a funcţionat şi în starea de urgenţă, fiind puse la dispoziţia autorităţilor 611 locuri. Doar patru copii au avut nevoie de ocrotire temporară, în prezent aceştia fiind în familii.
Filip Stan
14 iul. 2020, 10:42
Cum ajunge un copil cu ambii părinţii infectaţi cu COVID într-un centru de asistenţă socială. Ce se întâmplă cu drepturile părinteşti

Autoritatea Naţionala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii a transmis precizări „în contextul informaţiilor inexacte vehiculate în spaţiul public cu privire la măsurile de sprijin destinate familiilor afectate de COVID-19 ai căror copii pot fi monitorizaţi, supravegheaţi sau îngrijiţi de către DGASPC în situaţii excepţionale„.

Proiectul de Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, cuprinde o prevedere în sprijinul familiilor, care din cauza stării de sănătate generate de infectarea cu virusul COVID-19, se află în situaţia excepţională de a nu mai putea oferi îngrijire copiilor sau persoanelor dependente, pe o perioadă temporară.

CE ÎNSEAMNĂ OCROTIRE TEMPORARĂ

Ocrotirea temporară înseamnă servicii de îngrijire şi supraveghere temporară oferite de către serviciile publice de asistenţă socială.

CINE POATE SOLICITA OCROTIREA TEMPORARĂ

Măsura ocrotirii temporare la nivelul DGASPC poate fi solicitată de părinte, reprezentantul legal sau personalul medical şi DSP, cu acordul părintelui, în situaţia în care părintele nu a identificat nicio alternativă în familie sau cercul de cunoştinţe.

Citeşte şi BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 637 noi cazuri raportate în ultimele 24 de ore. 30 de oameni au murit, 21.803 de pacienţi vindecaţi

ALTERNATIVĂ LA MĂSURA OCROTIRII TEMPORARE

Ocrotirea temporară nu poate fi dispusă dacă părintele sau reprezentantul legal desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referinţă (prieten, cunoştinţă, vecin etc) pentru supravegherea şi îngrijirea copilului sau adultului dependent.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU DREPTURILE PĂRINTEŞTI

Măsura ocrotirii temporare nu suspendă exerciţiul drepturilor părinteşti sau a drepturilor ocrotitorilor legali.

UNDE VOR FI ÎNGRIJIŢI ŞI SUPRAVEGHEAŢI COPIII SAU ADULŢII DEPENDENŢI

Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) vor oferi, în aceste situaţii excepţionale, servicii de îngrijire şi supraveghere în spaţii corespunzătoare (apartamente/case de tip familial) şi personal specializat, în funcţie de vârsta şi de starea de sănătate a persoanelor ocrotite, pe întreaga durată în care acestea rămân fără supraveghere şi îngrijire.

Instituţia precizează că această măsură de ocrotire temporară a funcţionat şi pe parcursul stării de urgenţă, prin colaborarea cu DGASPC-urile din ţară, la recomandarea ANDPDCA.

DGASPC-urile au pus la dispoziţie 611 locuri pentru astfel de situaţii excepţionale şi au fost înregistrate 4 astfel de cazuri: 2 în judeţul Teleorman, 1 în judeţul Suceava şi 1 în judeţul Buzău.

În acest moment, toţi copii se află în familie, după ce acestea au depăşit cu bine perioada spitalizării.

Această măsură de ocrotire instituită prin lege pentru a putea avea siguranţa acoperirii acestor nevoi excepţionale atât la copii, cât şi la adulţii aflaţi în situaţie de dependenţă faţă de familie este gândită tocmai pentru a veni în sprijinul familiilor, care se pot afla în aceste circumstanţe grele. Decizia părintelui/reprezentantului legal este suverană şi nimeni nu poate institui această măsură fără acordul acestuia. Ocrotirea temporară nu este altceva decât expresia preocupării noastre pentru fiecare copil, fiecare adult sau familie, chiar dacă aceste situaţii s-au dovedit a fi extrem de rare„, declară Mădălina Turza, preşedinte ANDPDCA.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Maria Ciobanu a cedat înainte ca sicriul soțului ei să fie coborât în groapă! Scene sfâșietoare de la înmormântare FOTO 
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania