Cum ajută a treia doză de AstraZeneca. Cercetătorii au făcut noi descoperiri

Cum ajută a treia doză de AstraZeneca. Poate fi eficientă în consolidarea imunităţii, fără a fi nevoie de modificări ale serului, a anunţat luni Universitatea Oxford în urma efectuării unor studii, relatează agenţiile DPA, EFE şi Reuters.

28 iun. 2021, 23:04
Cum ajută a treia doză de AstraZeneca. Cercetătorii au făcut noi descoperiri
Cum ajută a treia doză de AstraZeneca

Cum ajută a treia doză de AstraZeneca. Conform cercetării, administrarea unei a treia doze de vaccin AstraZenec la şase luni după cea de-a doua doză din acest ser creşte considerabil nivelul anticorpilor şi de asemenea capacitatea organismului (prin celulele de memorie imunitară T) de a lupta împotriva infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2, inclusiv variantele acestuia.

Citeşte şi: Zeci de mii de vaccinuri AstraZeneca vor fi distruse pentru că se apropie de expirare. Valeriu Gheorghiţă dă vina pe românii neinteresaţi de vaccinare

Cum ajută a treia doză de AstraZeneca

Directorul Grupului Oxford pentru Vaccinuri, Andrew Pollard, a mai menţionat însă că este în continuare prea devreme pentru a spune dacă în toamnă va fi nevoie de administrarea unei a treia doze de consolidare persoanelor deja vaccinate cu schema completă.

Deocamdată, adaugă el, datele din lumea reală examinate de Public Health England (PHE) arată că schema completă cu cele două doze încă oferă o bună protecţie, de peste 90%, împotriva spitalizărilor şi deceselor provocate atât de varianta britanică a coronavirusului (varianta Alpha), cât şi de varianta indiană (varianta Delta), în Europa cea din urmă fiind acum dominantă în Marea Britanie şi în Portugalia.

Pe de altă parte, analizele Universităţii Oxford mai relevă că o combinaţie de vaccinuri, respectiv administrarea unei doze de vaccin Pfizer la patru săptămâni după o doză de vaccin AstraZeneca, sau invers, oferă un răspuns imunitar mai bun decât schema cu doua doze de vaccin AstraZeneca, crescând concentraţia anticorpilor împotriva proteinei Spike prin care virusul se ataşează celulelor umane.