Vaccinare anti-COVID. Mii de femei au probleme după vaccinarea cu Pfizer, AstraZeneca şi Moderna

Noi efecte adverse au fost raportate după vaccinarea cu Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Potrivit unui raport prezentat în Marea Britanie, mii de femei au probleme cu privire la ciclul menstrual după ce s-au vaccinat.

22 iun. 2021, 12:52
Vaccinare anti-COVID. Mii de femei au probleme după vaccinarea cu Pfizer, AstraZeneca şi Moderna

Vaccinare anti-COVID. Aproximativ patru mii de femei din Marea Britanie au raportat până la data de 17 mai probleme cu ciclul menstrual după ce s-au vaccinat cu serul de la Pfizer, Moderna sau Astrazeneca.

Vaccinare anti-COVID. Noi efecte adverse după vaccinarea cu Pfizer, AstraZeneca şi Moderna

Citeşte şi Efecte trombotice după vaccinare. Valeriu Gheorghiţă: Se întâmplă, face parte din statistică

Printre femeile care s-au plâns că au avut probleme cu ciclul mentrual după vaccinare este şi o doctoriţă. Aceasta a povestit că după ce s-a vacinat cu prima doză de ser de la Moderna, a avut o menstruație timpurie și a sângerat puternic, lucru neobișnuit pentru ea: „ca la 20 de ani”.

Dr. Kate Clancy de la Universitatea din Illinois a întrebat pe Twitter dacă si alte femei au avut probleme cu menstruaţia după vaccinare. Aceasta a primit sute de răspunsuri.

Potrivit datelor obținut de The Sunday Times, dintre cele 4.000 de sesizări, 2.734 de femei au fost imunizate cu serul de la AstraZeneca, 1.158 au făcut vaccinul Pfizr/BioNTech, iar 66 pe cel de la Moderna. În total, 3.958.

Femei din toată lumea s-au plâns pe reţelele de socializare de menstruaţie timpurie sau abundentă, precum şi dureri mai mari decât cele obişnuite.

Imunologul Victoria Male, de la Imperial College din Londra, a declarat luna trecută pentru BBC că unele femei aflate în postmenopauză și cele care iau hormoni pentru a-și opri perioadele de ciclu au raportat, de asemenea, sângerări puternice.

Majoritatea femeilor care se plâng de acest efect advers după vaccinarea anti-covid sunt femei cu vârste cuprinse între 30 și 49 de ani.

MHRA, organismul care se ocupă cu aprobarea medicamentelor în Regatul Unit (echivalentul FDA),  a declarat că va „monitoriza atent” aceste sesizări, precum și relația lor cu vaccinurile anti-Covid.  Dar, „Numărul de rapoarte de tulburări menstruale și sângerări vaginale este scăzut atât în ​​raport cu numărul femeilor care au primit vaccinuri anti-Covid-19 până în prezent”.

Citeşte şi Efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca: 42 de cazuri de tromboză în Germania