Cum ameninţă coronavirusul Jocurile Olimpice de la Tokyo. Anunţul oficial făcut de organizatori

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo au negat zvonurile conform cărora s-a luat în considerare anularea evenimentului din cauza epidemiei cu noul coronavirus.

31 ian. 2020, 17:08
Cum ameninţă coronavirusul Jocurile Olimpice de la Tokyo. Anunţul oficial făcut de organizatori

Nu am luat niciodată în considerare anularea Jocurilor Olimpice. Tokyo 2020 va continua să colaboreze cu Comisia Olimpică Internațională și cu celelalte organizații adiacente și vom analiza orice măsură va fi necesară. Pregătirile pentru Tokyo 2020 vor continua. Este firesc ca IOC (n.red. Comisia Olimpică Internațională) să colaboreze, dacă este necesar, cu toate agențiile Națiunilor Unite, înaintea evenimentului, iar asta include și Organizația Mondială a Sănătății„, au anunțat, într-un comunicat de presă, organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Zvonurile conform cărora Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi anulate s-au răspândit după ce Comisia Olimpică Internațională s-a întâlnit cu Organizația Mondială a Sănătății.

Citeşte şi Coronavirusul izolează China. Turkish Airlines, ultima mare companie care a anunţat suspendarea zborurilor, din cauza epidemiei

Totodată, guvernatoarea prefecturii Tokyo, Yuriko Koike, a negat vineri categoric orice intenţie de anulare a viitoarelor Jocuri Olimpice de vară, din cauza epidemiei de coronavirus izbucnită în China şi care afectează mai multe ţări, printre care şi Japonia. „Nu există niciun fapt care să indice acest lucru. Vreau să dezmint„, a declarat în cursul unei conferinţe de presă doamna Koike, una dintre principalele figuri legate de pregătirile olimpice, în legătură cu zvonurile pe această temă, care au circulat în ultimele zile. Yuriko Koike a evocat această temă la câteva ore după ce guvernul Japoniei a anunţat decizia sa de a interzice intrarea în ţară a persoanelor în cazul cărora se confirmă că sunt infectate cu noul coronavirus, apărut în oraşul chinez Wuhan. Epidemia de coronavirus a afectat 14 persoane în Japonia, potrivit ultimului bilanţ oficial, în timp ce în China sunt aproape 10.000 de persoane infectate şi 213 de decese înregistrate.

China este ţara care trimite cel mai mare număr de turişti în Japonia şi majoritatea cazurilor detectate în această ţară au fost cetăţeni chinezi care trăiesc în Japonia sau au venit ca turişti în ultimele săptămâni. În cursul conferinţei sale de presă, Koike a subliniat eforturile depuse de Japonia pentru a preveni noi infecţii cu coronavirus şi a reamintit că joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat urgenţă internaţională din cauza creşterii rapide a numărului de persoane infectate. „Comitetul de organizare Tokyo-2020 ia măsuri ca răspuns la declaraţia OMS (…). În orice caz, avem deja o echipă specială pentru a ne putea pregăti în vederea riscurilor posibile, astfel încât totul să fie în siguranţă”, a adăugat doamna Koike. Chestionată încă o dată în legătură cu zvonurile legate de Olimpiada din această vară, guvernatoarea a dezminţit din nou şi a adăugat că „guvernul de la Tokyo nu a avut nicio discuţie şi nicio indicaţie din partea Comitetului Internaţional Olimpic cu privire la acest subiect„.

Yuriko Koike a reamintit, totodată, că organizatorii Jocurilor Olimpice au depăşit şi alte probleme anterioare, precum căldura estivală la datele prevăzute, care a dus la mutarea curselor de maraton în oraşul Sapporo, din nordul arhipelagului nipon. Marţea trecută, după ce primele cazuri de coronavirus au apărut în Japonia, comitetul de organizare Tokyo 2020 a publicat o declaraţie generică, în care a precizat că va „colabora cu părţile implicate, care vor examina cu atenţie orice incidenţă a maladiilor infecţioase”. „Vom examina toate contramăsurile care ar putea fi necesare cu organizaţiile relevante„, potrivit comunicatului.

Organizația Mondială a Sănătății a numit epidemia cu noul coronavirus „o urgență globală”.