Cum ar fi viaţa pe alte planete din sistemul nostru solar

Sistemul nostru solar este format din Soare și opt planete, alături de sateliții lor naturali, la care se mai adaugă numeroși asteroizi, comete și planete pitice. Sistemul este situat într-unul dintre brațele exterioare ale galaxiei Calea Lactee (brațul Orion), iar Soarele este una dintre cele peste 200 de miliarde de stele ale acestei galaxii.
Iulian Tudor
06 apr. 2015, 08:35
Cum ar fi viaţa pe alte planete din sistemul nostru solar

Soarele s-a aprins în urmă cu 4,6 miliarde de ani, ca urmare a colapsului gravitațional al unui gigant nor molecular. Cea mai mare planetă din sistemul nostru solar este Jupiter.

Cele patru planete interioare mici, Mercur, Venus, Pamântul și Marte, numite și planete telurice, sunt compuse în principal din roci și metal. Cele patru planete exterioare, numite și gigante gazoase, sunt mult mai masive decât cele terestre.

Cum ar fi să pășim pe fiecare dintre aceste lumi care formează sistemul nostru solar? Cum ar fi resimțită gravitația pe Mercur, cât ar dura o zi pe Venus sau cum ar fi vremea pe Titan? Site-ul SPACE.com, citat de Agerpres, încearcă să ofere un răspuns la aceste întrebări.

Europa, satelitul lui Jupiter

Colonizarea giganticei planete gazoase Jupiter este exclusă. Această planetă are un mic nucleu teluric, cu o masă de 10 ori mai mică decât a nucleului terestru, care este însă înconjurat de straturi dense de hidrogen lichid care reprezintă aproximativ 90% din diametrul acestei planete.

Nimeni și nimic nu ar putea ajunge în contact cu nucleul teluric al lui Jupiter fără să fie strivit pur și simplu de presiunea exercitată de straturile de hidrogen lichid ale planetei, conform lui Robert Pappalardo, planetolog la Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Jupiter are însă peste 60 de sateliți naturali, dintre care unii ar putea oferi condiții pentru ridicarea unor baze permanente. Cu nivelurile sale reduse de radiații, stabilitatea geologică și volumul mare de apă sub formă de gheață, Callisto ar fi probabil cea mai bună alegere pentru o colonie în apropierea lui Jupiter, susține astrobiologul Steve Vance de la JPL. O altă lună însă, Europa, se bucură de majoritatea atenției astrobiologilor datorită vastului ocean care s-ar afla sub calota sa glaciară de la suprafață, ocean în care ar putea exista viață. Ridicarea unei baze pe Europa ar putea răspunde întrebărilor privind existența vieții în altă parte în sistemul nostru solar. Ce ar găsi însă primii exploratori care ar pune piciorul pe calota glaciară a Europei?

În prezent, oamenii de știință dispun de prea puține informații despre acest satelit jovian, a remarcat Pappalardo pentru SPACE.com. Opt sonde au vizitat Europa dar mai puțin de 15% din suprafața acestui satelit a fost fotografiată la o rezoluție mulțumitoare.

Robert Pappalardo și Steve Vance lucrează în prezent la proiectul misiunii NASA „Europa Clipper”, în cadrul căreia o sondă urmează să survoleze de 45 de ori Europa pentru a captura imagini de detaliu de la suprafața acestui satelit.

Conform fotografiilor disponibile, suprafața satelitului Europa este relativ netedă, lipsită de cratere și munți pentru că forțele oceanice de convecție reciclează permanent gheața de la suprafața Europei. Există însă și anumite caracteristici ale suprafeței, altfel netede, a Europei.

„Dacă te-ai afla la suprafața Europei și ai privi în orice direcție, vei vedea mici culmi sau creste nu mai înalte de doi metri”, a explicat Vance pentru Space.com. De asemenea, la suprafața Europei sunt vizibile și numeroase crăpături mai mult sau mai puțin adânci în gheață. Aceste crăpături și creste sunt produse de ridicarea și coborârea zilnică a nivelului oceanului subteran al Europei sub efectul puternicelor forțe mareice exercitate asupra sa de Jupiter.

Cea mai potrivită locație pentru ridicarea unei baze pe Europa ar fi pe partea satelitului care se află mereu expusă spre Jupiter pentru că magnetosfera puternică a giganticei gazoase bombardează Europa cu radiații letale care sunt mult mai puternice în partea satelitului care nu se află îndreptată spre Jupiter.

O bază pe partea satelitului expusă planetei Jupiter ar oferi și o perspectivă panoramică deosebită asupra celei mai mari planete din sistemul nostru solar. Jupiter ar fi de 24 de ori mai mare pe cerul Europei decât apare Luna pe cerul nopții de pe Pământ.

Eventualii coloniști de pe Europa are trebui însă să înfrunte frigul extrem. Temperatura medie la ecuatorul satelitului lui Jupiter este de — 160 de grade Celsius, în timp ce spre poli coboară până la—220 de grade Celsius, conform lui Pappalardo.

În afara radiațiilor provenite de la Jupiter și a temperaturilor foarte scăzute, coloniștii se vor confrunta și cu cutremure provocate de mișcările calotei de gheață, cutremure cu intensitate similară celor terestre, dar și cu violente erupții de apă din oceanul subteran. De asemenea, există și un pericol redus de a fi lovit de un micrometeorit.

Gravitația pe Europa este de doar 13% din gravitația terestră, în condițiile în care acest satelit este lipsit de atmosferă. Europa, ca și Luna, nu are fenomene meteorologice, nu există vânt, iar cerul privit de acolo este mereu negru. O plimbare pe Europa ar fi similară cu mersul pe Lună. Ca puncte de atracție la suprafața acestui satelit reamintim de așa-numitul „chaos terrain” — zone în care suprafața plată de gheață este fragmentată în blocuri de diferite înălțimi.

Coloniștii vor putea urmări de pe Europa și spectacolul oferit de ceilalți sateliți ai lui Jupiter, în special cei mai mari dintre ei. Ganymede, cel mai mare dintre sateliții gigantei gazoase dar și cel mai mare satelit din sistemul nostru solar, ar apărea pe cerul Europei o dată la două zile (o zi pe Europa este egală cu 3,5 zile pe Pământ) și ar avea un diametru de 1,5 ori mai mare decât al Lunii văzute de pe Pământ. Io, cea de-a treia lună ca mărime a lui Jupiter, ar răsări de două ori pe zi și s-ar vedea puțin mai mare decât Ganymede.

Pentru a păstra legătura cu prietenii de pe Pământ trebuie răbdare pentru că un mesaj e-mail între Pământ și Europa ajunge în cel puțin 30 de minute.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile