Cum ar putea afecta înghețarea salariilor sistemul sanitar. Alexandru Rafila: „Sistemul de sănătate nu funcţionează decât cu o resursă umană care este calificată”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că e nevoie de discuție pe tema sistemului de sănătate și finanțarea lui, spunând că el nu poate să funcționeze fără o resursă umană calificată. Declarațiile ministrului au fost făcute în contextul în care salariile celor din sistemul de stat ar putea fi înghețate.

24 apr. 2023, 17:36
Cum ar putea afecta înghețarea salariilor sistemul sanitar. Alexandru Rafila: „Sistemul de sănătate nu funcţionează decât cu o resursă umană care este calificată”

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, dacă ordonanța privind înghețarea salariilor afectează sistemul sanitar.

Citește și Alexandru Rafila: La Ministerul Sănătăţii am reuşit să atingem absolut toate jaloanele din PNRR

“Afectează toate sistemele nu numai cel sanitar. Cred că este un draft sau un document care e cel mult un document de lucru, vor exista probabil discuţii. Trebuie să ne gândim foarte bine când discutăm despre sistemul de sănătate şi despre finanţarea lui. Să nu uităm că sistemul de sănătate nu funcţionează decât cu o resursă umană care este calificată şi care este menţinută, cel puţin, dacă nu este augmentată. Am avut un îndemn public către spitale să scoată posturile la concurs. Sunt spitale care nu au scos de luni de zile niciun post la concurs. Cred că lucrul ăsta trebuie să îl facă managementul fiecărui spital. Ei ştiu ce nevoie de resurse umane au, dacă nu scot posturile la concurs o minune nu se poate întâmpla”, a declarat Alexandru Rafila.

Citește și Rafila: Nu putem achiziţiona cu sute de milioane de euro produse pe care urmează să le aruncăm

Întrebat dacă a discutat ca sănătatea să fie exceptată de la unele măsuri, ministrul Sănătăţii a răspuns: Să fie întâi un document care este public. Este un document pe surse. Aţi văzut vreo sursă oficială care v-a pus la dispoziţie acest document? Eu nu am văzut”.