Cum ar putea beneficia România de președinția ungară a Consiliului UE pentru a adera la Schengen pe cale terestră

Finalul anului ar putea aduce un context favorabil intrării României cu granițele terestre în spațiul Schengen, în contextul preluării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către Ungaria. Statul vecin a promis că va reprezenta o prioritate, iar Austria ar putea să își reconsidere decizia, potrivit unor surse politice. Obiectivul României se confruntă însă cu alte noi provocări.
Filip Stan
03 iul. 2024, 11:30
Cum ar putea beneficia România de președinția ungară a Consiliului UE pentru a adera la Schengen pe cale terestră

Premierul României, Marcel Ciolacu, a susținut în urma discuțiilor cu premierul Viktor Orban, în aprilie, că „aderarea României la Spațiul Schengen terestru se va face sub președinția Ungariei”, potrivit Mediafax, rotație care s-a produs luni, pe 1 iulie. Discuțiile de la acel moment au avut loc în contextul unei reuniuni, în România, pentru pregătirea viitoarei Agende Strategice a UE, la Palatul Cotroceni, la care au mai participat și președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și premierii Belgiei și Croației, Alexander De Croo și Andrej Plenković.

În urma alegerilor europene, premierul Marcel Ciolacu spunea, potrivit Euronews, că opunerea Austriei a venit din considerente electorale, motiv pentru care decizia ar putea fi schimbată, dat fiind rezultatul obținut de partidul lui Nehammer. „Această decizie nu i-a ajutat cu nimic electoral. Sunt ferm convins că acum cancelarul Karl Nehammer își face și el o analiză mai exactă”, a afirmat atunci șeful Guvernului român.

Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
De altfel, potrivit unor surse din Coaliție, la nivelul discuțiilor cu Austria ar fi fost obținută o înțelegere, potrivit căreia, imediat după alegerile din septembrie pe care le are în față Executivul de la Viena, statul ar putea acorda votul pentru aderare.

Citește și: Victor Ciutacu, despre dezvăluiri explozive ale magnatului Ioan Niculae: „Confirmă asumat, fără ocolișuri și insinuări, realitatea că i-a trimis bani cu geanta lui Mircea Geoană”

Contactat de Ziare.com, eurodeputatul PSD Victor Negrescu a explicat că se întrevăd șanse de schimbare a opiniei Austriei în contextul în care alegerile din toamnă nu vor schimba tabloul politic din acest stat.

„Au existat contacte în prealabil cu președinția ungară la Consiliul Uniunii Europene pentru a ne asigura că din această postură vor repune subiectul aderării complete la spațiul Schengen pe ordinea de zi a subiectelor discutate. Într-adevăr în contextul alegerilor din Austria, există șanse ca blocajul impus de Austrieci să fie ridicat. Ridicarea acestui blocaj este condiționată de rezultatul alegerilor, dar și de formarea viitoarei Coaliții de guvernare din Austria, dar pentru a putea să presăm Austria avem nevoie de suportul președinției ungare și există premise pentru ca acest subiect să fie discutat până la finalul anului”, a arătat Victor Negrescu.

Eurodeputatul a mai explicat că rezultatele post aderării cu granițele aeriene și maritime arată că atât România, cât și Bulgaria, au făcut progrese semnificative privind protejarea granițelor, răspunzând astfel cerințelor impuse de guvernul de la Viena. „Avem deja rezultatele intrării pe cale aeriană la spațiul Schengen și acestea indică că da, ne-am îndeplinit cu succes obligațiile noastre privind apartenența la spațiul Schengen sub această formă, la fel și pe componenta maritimă și mai mult decât atât”, a mai punctat Negrescu.

Principala piedică a aderării complete a României la Schengen rămâne votul Austriei, unde situația este incertă în contextul alegerilor din toamnă.

Citește și: Sondaj INSCOP – Peste 60% dintre români declară că vor vota la alegerile parlamentare. PSD conduce detaşat în intenţia de vot

Analiștii punctează însă că principala piedică a aderării complete a României la Schengen rămâne votul Austriei, în contextul în care alegerile din acest stat de la finalul anului ar putea aduce schimbări, la care se adaugă alte posibile noi piedici.

Analistul de politică externă Ștefan Popescu a explicat pentru Ziare.com că deși Ungaria are tot interesul să susțină aderarea, intenția statului vecin nu este suficient. „Este nevoie de deblocarea poziției Austriei și trebuie să vedem dacă guvernul Olandei și viitorul guvern al Franței. Până pe 7 iulie Franța o să fie ocupată cu altceva și poate și după 7 iulie trebuie să vedem cum se vor termina lucrurile, este mai complicată situația acolo”, a punctat analistul.

Ștefan Popescu a mai subliniat că partidul care se va clasa pe primul loc în alegerile din toamnă va da cancelarul Austriei, în condițiile în care extrema dreaptă este pe primul loc în sondaje. „Am avut o primă imagine a realității politice austriece în rezultatul de la alegerile europarlamentare. Partidul de extremă dreaptă a fost câștigătorul practic al alegerilor europene”, a mai explicat Ștefan Popescu.

De asemenea, potrivit analistului, „preocupările austriecilor, măsurate de diverse institute de sondare a opiniei publice arată că marea preocupare a cetățenilor austrieci este desigur, situația economică, dar și imigrația”.

În ceea ce privește situația României, fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a explicat că, în ciuda șanselor restrânse, statul român are datoria de a continua demersurile. Fostul șef al diplomației române a punctat că „este important să le aducem noi aminte că pentru noi este prioritar, indiferent de cine ar câștiga”, în contextul în care teoretic rămân șanse, însă discutarea Schengen ar putea să nu fie prioritară pentru politicienii de la Viena, iar Ungaria ar putea să nu reușească să îi determine.

Citește și: UPDATE Marcel Ciolacu, după consultări: „Toate forțele politice vor o soluționare rapidă a calendarului electoral”. Când se vor desfăşura alegerile prezidenţiale

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Zonele preferate de căpușe în curte și grădină. Cum le identifici și le elimini
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Dezastrul economic prefigurat în România vine cu primele informații oficiale
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Pensionarii care trebuie să meargă la Casa de Pensii. Riscă să își piardă beneficiile din mai 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Câţi ani trebuie să fi fost căsătorit pentru ca soţul supraviețuitor să obţină pensie de urmaş. Legea Pensiilor 2025 este foarte clară din acest punct de vedere
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică