Cum ar putea intra România în Schengen în ciuda opoziţiei Austriei. Maya Teodoriu: „Există jurisprudență CJUE”

Guvernul României poate ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decizia JAI care, în urma votului negativ dat de Austria, a lăsat România în afara Spaţiului Schengen. Există argumente solide care s-ar putea întoarce în favoarea României, întrucât au fost încălcate mai multe principii, cel mai important fiind cel al cooperării loiale între instituțiile europene. Cu alte cuvinte, în cazul în care Parlamentul European și Comisia Europeană și-au spus ferm poziția de intrare a României în spațiul Schengen, iar la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, Austria a întors hotărârea pe care toată lumea o aștepta, Consiliul a nesocotit celelalte două instituții.

10 dec. 2022, 11:35
Cum ar putea intra România în Schengen în ciuda opoziţiei Austriei. Maya Teodoriu: „Există jurisprudență CJUE”

România ar putea intra în Schengen în ciuda opoziţiei Austriei. Deputatul Simona Maya Teodoriu, fost agent guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și fost judecător al Curții Constituționale a explicat,pentru Gândul, care ar fi argumentele ce ar putea întoarce rezultatul de la Consiliul JAI în favoarea României.

”Problematica intrării efective în spațiul Schengen, adică a ridicării controalelor la frontierele cu alte state membre UE – pentru că despre acest lucru este vorba, de fapt, câtă vreme, sub aspect legal, România a aderat la acquis-ul Schengen odată cu aderarea la UE – poate fi abordată și din perspectiva ordinii juridice comunitare. Avem câteva principii directoare, desprinse din tratate, configurate într-o manieră destul de clară de CJUE, în jurisprudența sa – sunt cauze din 2012, 2015 – și reliefate de doctrină.

Citeşte şi: Traian Băsescu, mesaj dur despre spațiul Schengen: „S-a prăbușit din cauza corupției. În câte țări ați auzit de fraudarea banilor europeni? Vă dau scris că se fraudează mai rău ca în România”

În primul rând, mă gândesc la principiul fundamental al echilibrului instituțional între cele trei instituții-cheie – Parlamentul European, Comisia și Consiliul. CJUE a arătat că acest principiu fundamental al echilibrului între puterile și competențele celor trei instituții esențiale ale Uniunii Europene presupune, în esență, că fiecare dintre ele să își exercite competențele și prerogativele în respectul competențelor și prerogativelor celorlalte două.

Or, atât Parlamentul European – care s-a pronunțat prin vot și m-am bucurat să văd că social democrații europeni au votat în unanimitate în acest sens -, cât și Comisia Europeană s-au pronunțat ferm pentru intrarea efectivă a României în spațiul Schengen. Acest aspect ar putea fi unul de pornire, într-o posibilă acțiune în fața CJUE.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă prezintă planul pentru aderarea la Schengen: „Analizăm decuplarea de Bulgaria, dar fără să presupună o reevaluare. Relaţiile cu Austria scad la nivelul detaşatului cu afaceri externe la Viena”

Mai sunt și altele, specifice, în contextul cooperării în cadrul celui de-al treilea pilon – Justiție și Afaceri Interne. Cred și sper că echipele de experți ale ministerelor cu competențe în materie – Justiția, Afacerile Externe – vor analiza toate posibilitățile în acest sens”, a explicat deputatul Simona Maya Teodoroiu, pentru Gândul.