Traian Băsescu, mesaj dur despre spațiul Schengen: „S-a prăbușit din cauza corupției. În câte țări ați auzit de fraudarea banilor europeni? Vă dau scris că se fraudează mai rău ca în România”

Traian Băsescu, fostul președinte al României, păstrează tăcerea după votul negativ al Austriei care a blocat aderarea României la spațiul Schengen.

09 dec. 2022, 22:43
Traian Băsescu, mesaj dur despre spațiul Schengen: „S-a prăbușit din cauza corupției. În câte țări ați auzit de fraudarea banilor europeni? Vă dau scris că se fraudează mai rău ca în România”

Spațiul Schengen s-a prăbușit din cauza corupției, declara Traian Băsescu în 2015. Fostul președinte spunea atunci că există țări mai corupte decât România în UE.

Traian Băsescu, mesaj despre spațiul Schengen: „S-a prăbușit din cauza corupției”

România şi Bulgaria nu au fost admise în spaţiul Schengen. Împotrivă au votat Austria şi Olanda fiindcă se tem de o intensificare a migraţiei către Occident. În schimb, Croaţia va deveni membră de la 1 ianuarie.

Citește și : Ministrul Economiei tună și fulgeră după ce Austria a umilit România: ”Economia României pierde 10 miliarde de euro pe an rămânând în afara Schengen”

„Astăzi vedem că toți demagogii spațiului Schengen și ai curățeniei și forței statelor din spațiul Schengen constantă că instituția s-a prăbușit pur și simplu. De ce? Și din cauza corupției din spațiul Schengen. (…) Cei care se uitau de sus la România, că ei sunt în Schengen. Uitați-vă că nu sunt în stare să-și protejeze frontierele, nu de anul acesta și nu de luna trecută, de vreo 3 ani. În schimb n-au încetat o clipă să dea lecții României. (…) Sunt țări mai corupte decât România în interiorul UE. Vă rog să-mi spuneți în câte țări ați auzit de fraudarea banilor europeni? Vă dau scris că se fraudează mai rău ca în România”, a declarat Traian Băsescu în 2015.

Citește și: MAE respinge poziția Austriei după votul împotriva aderării României la Schengen: „E complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă”

Din spaţiul Schengen fac parte în prezent 22 de state membre ale UE, precum şi Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda.

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, care a blocat, joi, aderarea României la Schengen în Consiliul JAI, a declarat într-un interviu pentru cotidianul „Der Standard” că a făcut-o pentru că subiectul ar fi fost adus pe agenda discuţiilor prea repede, fără o pregătire prealabilă şi „este supărat” din acest motiv. Karner a spus că a blocat aderarea României şi Bulgariei, nu şi a Croaţiei, pentru că Schengen-ul nu funcţionează în acest moment.

”Altfel nu am avea 75.000 de sosiri în Austria care nu sunt înregistrate anterior. Şi am sugerat să amânăm aderarea şi să votăm din nou în septembrie, de exemplu”, a declarat ministrul austriac.

„După acest termen putem spune: s-a întâmplat ceva, s-au întreprins acţiuni în urma măsurilor pe care Comisia Europeană le-a anunţat într-o primă etapă? Hârtia are răbdare, aşa că acţiunea este importantă”, a justificat Karner, potrivit News.ro.