Cum arată camerele de izolare gonflabile, în valoare de 72.000 de euro bucata. Investiţia URIAŞĂ a IGSU

Achiziţie de milioane a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în prima zi a stării de urgenţă. Mai exact, şase milioane de euro! Atât s-a investit pentru achiziţionarea a 84 de camere de izolare gonflabile, care nu au fost folosite niciodată.

20 dec. 2022, 14:34
Cum arată camerele de izolare gonflabile, în valoare de 72.000 de euro bucata. Investiţia URIAŞĂ a IGSU

Camerele de izolare au fost cumpărate în data de 16 martie 2020, de către DSU, departament condus de Raed Arafat, dar prin semnătura generalului Dan-Paul Iamandi, șeful IGSU. Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a încheiat, în numele IGSU, un acord-cadru cu firma Nanosystems MC, care îi aparține lui Codrin Mardare, arată o investigație a jurnaliștilor Libertatea.

Specialiștii spun despre camerele de izolare gonflabile că ar fi similare celor de la locurile de joacă din mall. Diferența constă în faptul că prețul uneia, cu TVA inclus, s-a ridicat la aproape 72.000 de euro. Echivalentul unui apartament cu trei camere.

„Prețul real, cu multă indulgență, e de 5.000 de euro pe bucată!”, a declarat un angajat al IGSU pentru sursa citată.
Codrin Mardare a spus, în replică, faptul că se simte jignit de comparație, iar „prețul este dictat de munca depusă, riscurile asumate, cerere și ofertă și tot așa.”
În total, au fost ivestiți aproximativ 29.274.000 de lei cu TVA, adică 6 milioane de euro.

Camerele de izolare nu au fost folosite niciodată

Licitația apare și în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), însă nu are atașată nicio documentație, fiind invocată „extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de directivă”. Este cel mai mare acord-cadru din SEAP obținut de firma NanoSystems, care vânduse până atunci, prin licitații, doar microscoape și camere curate modulare pentru mai multe instituții. Firma NanoSystems are doar doi angajați și e înregistrată în satul ilfovean Vârteju.

Mai mult decât atât, în ciuda crizei pandemice, invocată de autorități, camerele de izolare gonflabile, achiziţionate de IGSU, nu au fost folosite niciodată. 80 dintre ele au ajuns la inspectoratelor județene pentru situații de urgență: câte două pentru fiecare județ. Restul de patru se află și la ora actuală la Depozitul de Rezerve Proprii Mizil. Întreaga afacere este acum cercetată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.