Cum arată cardurile de ajutoare pentru plata facturilor la energie. Banii vor fi virați în două tranșe

Pensionarii cu venituri mici, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere vor primi, în 2023, carduri cu noi ajutoare sociale pentru plata facturilor sau datoriilor la furnizorii de energie.

30 dec. 2022, 07:39
Cum arată cardurile de ajutoare pentru plata facturilor la energie. Banii vor fi virați în două tranșe

Milioane de români vor beneficia în 2023 de noi ajutoare sociale. Pe lângă voucherele sociale de 250 lei, pensionarii cu venituri mici, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere vor primi, în 2023, sprijin de la stat în valoare de 1.400 lei pentru plata facturilor sau datoriilor la energie. Ajutorul financiar va fi virat în două tranșe, prima în februarie 2023, a doua în septembrie 2023.

Citește și: Guvernul anunţă noi ajutoare pentru români. Vouchere şi creştere de salarii de la 1 ianuarie 2023

 

Cum arată cardurile de ajutoare pentru plata facturilor la energie

Ajutorul se va acorda pe carduri de energie, modelul acestora fiind stabilit joi, odată cu oficializarea unui ordin al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Potrivit OUG 166/2022, ajutorul financiar va putea fi folosit pentru a compensa prețul la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Citește și: Pachet „de ajutoare” oferit românilor de la 1 ianuarie 2023! Lista completă a măsurilor pregătite de Guvern

Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăţi prin serviciul de mandat poştal asigurate de CN „Poşta Română” SA, pentru decontarea datoriilor curente şi/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.

De asemenea, autoritățile au stabilit și modelul certificatului de validare a datoriei față de asociația de proprietari/locatari, document necesar pentru efectuarea plăților restante.

Aceste certificate de validare a datoriilor se emit în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociaţia de proprietari / locatari emitentă iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la Compania Naţională „Poşta Română” SA, ca anexă la documentele care stau la baza plăţii prin serviciul de mandat poştal.

Cardurile de ajutoare pentru plata facturilor sau datoriilor la energie sunt tipărite și distribuite de Poșta Română, acestea fiind gratuite la prima emitere. Dacă un astfel card este pierdut, costurile de reemitere și distribuire vor fi suportate de către beneficiarul acestuia.

Lista beneficiarilor este întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.