Guvernul anunţă noi ajutoare pentru români. Vouchere şi creştere de salarii de la 1 ianuarie 2023

Guvernul pregătește din nou, pachete, tichete și vouchere pentru cei mai săraci dintre români. Se anunță noi ajutoare din 2023, cu un an înainte de cele patru runde ale alegerilor.

28 dec. 2022, 08:35
Guvernul anunţă noi ajutoare pentru români. Vouchere şi creştere de salarii de la 1 ianuarie 2023
Guvernul anunţă noi ajutoare pentru români. Vouchere şi creştere de salarii de la 1 ianuarie 2023

Românii devin din ce în ce mai revoltați pe fondul sărăcirii accelerate, dar Comisia Națională de Prognoză (CNP) promite creșteri salariale substanțiale. Instituția guvernamentală care emite prognozele pe baza cărora executivul își bugetează veniturile și cheltuielile estimează că din 2023, salariul minim va crește cu aproximativ 370 de lei.

Totuși, ajutoarele oferite de guvern nu vor acoperi rata inflației, pentru că scumpirile cresc într-un mod galopant, aspect confirmat de-a lungul timpului. Astfel, în 2022, inflația a ajuns la 17% și potrivit specialiștilor, pentru cheltuielile de zi cu zi, ce se referă la produsele alimentare de bază, prețurile au urcat, de fapt, la 40%. Așadar, o adevărată povară pentru „clasa de mijloc” și pentru cei mai săraci dintre cetățeni.

La final de 2022, câștigul salarial real, care va fi de -2% per total la nivelul anului 2022, în prognoza CNP. Adică, per total, creșterile salariale vor fi cu 2% mai mici decât rata inflației de la nivelul anului 2022. În general, creșterile salariale au avut loc în sistemul privat. În sistemul public, salariile au rămas înghețate, cu anumite excepții.

Din mediul privat nu sunt foarte multe semne că bugetele pentru creșterile salariale din 2023 sunt suficiente pentru a acoperi rata inflației. Potrivit unui sondaj realizat de Korn Ferry, companie de consultanță în resurse umane,  valoarea mediană a creșterilor salariale pregătită de angajatorii români pentru anul 2023 este de 8%, dintre care 4,1% este creșterea suplimentară aplicată din cauza inflației.

Pentru anul viitor, Comisia Națională de Prognoză vede o medie anuală a ratei inflației de 9,6%.

Cifrele promise de la guvern, pentru cei mai săraci dintre români

Pentru 2023, Comisia Națională de Prognoză vede un câștig salarial real de 1,7%, iar pentru 2024 prognozează o valoare de 4,7%. Totuși, acest lucru depinde doar de angajator și de guvern. Dacă angajații nu vor primi majorările promise, „pentru că nu sunt bani”, toate calculele de la CNP vor fi compromise.

Pentru anul 2023, Comisia Națională de Prognoză vede o medie anuală a ratei inflației de 9,6%.

Cea mai importantă creștere a în veniturile angajaților în 2023 este cea a salariului minim pe economie. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe economie va fi majorat la 3.000 lei lunar, față de 2.550 lei în prezent. În mână, salariul minim net pe economie va ajunge la 1.898 de lei, adică cu 374 de lei mai mult decât este în prezent. De majorarea salariului minim de 3.000 de lei vor beneficia 2,18 milioane de salariaţi, susține Ministerul Muncii.