Cum arată cărţile pentru copii în Coreea de Nord

Liderii nord-coreeni sunt adesea percepuţi drept autocrați nemiloşi, secretoşi, dar rareori ca autori de poveşti pentru copii. Cu toate acestea, între câteva instrucțiuni cu privire la lagărele de prizonieri și dezvoltarea armelor nucleare, tatăl și bunicul lui Kim Jong-un au găsit timp pentru a scrie povești pentru tineri.

RomaniaTV.net
19 feb. 2014, 14:04

Kim Jong-il, liderul nord-coreean care a murit în 2011, și tatăl său, Kim Il-sung, au recunoscut puterea pe care o au cărțile pentru copii, potrivit BBC.

„În cele din urmă explodă şi ultimul cufăr, scoţând flăcări puternice, iar căpitanul căzu, scăpând din mână bâta. Atunci se auzi de afară un strigăt puternic de luptă. Sătenii i-au ucis pe restul bandiţilor.” Acesta este un fragment din cartea „Băieţii îi nimicesc pe bandiţi”, scrisă de Kim Jong-il. Cartea este extrem de violentă şi se bazează pe exagerări.

Kim Jong-il a scris, de asemenea, un tratat despre literatura în care un capitol este dedicat cărților pentru copii – el favorizează utilizarea pildelor și satirei pentru a critica dușmanii statului.

Exista o mulţime de povesti anti-americane care reflectă această filozofie, cum ar fi „Fluturele și Cocoșul”, o fabulă aparent spusă de Kim Il-sung și mai târziu aşternută pe hârtie.