Cum arată compartimentele secrete din avion în care au acces doar piloţii şi stewardesele. „Unii pasageri cred că sunt WC-uri şi încearcă să le deschidă”

Avioanele de mare capacitate dispun de zone secrete, unde piloţii şi echipajul de cabină se odihnesc în timpul zborurilor lungi. Pasagerii nu pot avea acces la aceste compartimente, sub nicio formă, şi sunt ţinute ascunse de privirile curioşilor.

10 iul. 2022, 10:06
Cum arată compartimentele secrete din avion în care au acces doar piloţii şi stewardesele. „Unii pasageri cred că sunt WC-uri şi încearcă să le deschidă”
foto: CNN

Compartimentele secrete din avion se numesc compartimente de odihnă pentru echipaj, iar locul în care sunt dispuse în avion variază. În cazul aeronavelor mai noi, precum Boeing 787 sau Airbus A350, acestea sunt situate deasupra cabinei principale, în partea superioară a fuselajului. În schimb, în cazul avioanelor mai vechi, aceste locuri secrete se pot afla în cala de marfă sau pur și simplu în cabina principală, relatează CNN.

Locurile concepute special pentru odihna piloţilor se află de obicei deasupra cabinei de pilotaj şi include adesea două paturi şi scaun extensibil. În schimb, cele pentru echipajul de cabină conţin, de obicei, şase paturi sau mai multe. Sunt plasate deasupra bucătăriei din spate, adică secţiunea din spatele aeronavei unde se prepară şi se depozitează mâncarea și băuturile.

Compartimentele secrete din avion, ca un hotel cu capsule

Companiile aeriene au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte modul în care sunt configurate compartimentele secrete pentru odihna echipajului în momentul în care cumpără un avion, dar şi de principalii parametri stabiliți de autoritățile de reglementare, precum Administrația Federală a Aviației din SUA. Aceasta impune, de exemplu, ca zonele de odihnă ale echipajului să fie „într-o locație în care zgomotul, mirosurile și vibrațiile intruzive au un efect minim asupra somnului” și că trebuie să fie controlate din punctul de vedere al temperaturii și să permită echipajului să regleze iluminatul.

foto: Boeing

Paturile sau „alte suprafeţe ce permit o poziţie plană de dormit” trebuie să aibă o dimensiune de 198 pe 76 de centimetri – atenție la persoanele înalte – și să aibă un metru cub, de spațiu în jurul lor. De asemenea, trebuie să existe o zonă comună pentru schimbare, intrare și ieșire care să ofere un spațiu de aproximativ doi metri cubi.

Potrivit CNN, rezultatul final arată asemănător cu un hotel japonez cu capsule – un spaţiu de dormit fără ferestre, îngust, dar confortabil, cu prize de curent și lumină – precum și toate echipamentele de siguranță necesare, cum ar fi măștile de oxigen, luminile centurilor de siguranță și un interfon.

„Pot fi destul de confortabile”, a precizat Susannah Carr, însoțitoare de zbor la United Airlines, care lucrează pe aeronave Boeing 787, 777 și 767.

„Au o saltea căptușită, o gură de aerisire pentru ca aerul să circule și comenzi de temperatură, astfel încât să o poți menține mai rece sau mai caldă. Avem la dispoziție lenjerie de pat, asemănătoare celor folosite la clasa business pe zborurile noastre internaționale. Mie îmi plac – dar, de asemenea, am doar 1,70 m, așa că, dacă pui o persoană de 1,80 m acolo, s-ar putea să fie cam strâmte”, a adăugat ea.

Citeşte şi: Suma fabuloasă încasată de Nico și Adrian Enache din difuzarea reclamei Catena la tv. „E convenabil să te vezi pe toate posturile”

Compartimentele secrete din avion, mai bune decât un scaun la clasa business?

„În unele privințe da, în altele nu. Paturile pot fi mai largi decât la clasa întâi, iar pentru mine, personal, în funcție de aeronavă, am mai mult spațiu pentru picioare. Dar este un pat etajat, așa că nu ai neapărat tot spațiul pentru cap pe care îl ai în cabină și, evident, nu ai nici intimitate. Iar dacă ești claustrofob, cu siguranță poți simți asta acolo. Este un avion, așa că nu ai prea mult spațiu pentru a pune lucrurile. Cu siguranță se folosesc de fiecare centimetru acolo sus”, a mai spus Susannah Carr, potrivit sursei citate.

foto: Boeing

Unii pasageri cred că locurile secrete din avion sunt WC-uri

Zonele de odihnă ale echipajului sunt concepute în aşa fel încât să nu atragă prea mult atenţia pasagerilor, indiferent de locul în care sunt localizate în interiorul aeronavei.

„Un pasager care trece pe acolo ar crede probabil că este un dulap. Nu voi intra în prea multe detalii despre cum o accesăm. Este sigură. Ocazional, avem oameni care cred că este o ușă de baie și încearcă să o deschidă, dar noi le arătăm în schimb drumul spre toaleta propriu-zisă”, a mai explicat Carr.

De obicei, în spatele uşii există un mic palier şi o scară care duce la etaj, cel puţin pe cele mai noi aeronave.

„Paturile sunt deschise fie pe o parte, fie la un capăt, așa că te poți târî înăuntru. Uneori le numesc în glumă «catacombe»”, a mai spus însoțitoarea de zbor de la United Airlines.

În schimb, pe aeronave mai vechi, cum ar fi Airbus A330, compartimentul de odihnă al echipajului poate fi, de asemenea, în cala de marfă, astfel încât e nevoie de o scară pe care să se coboare. Dar pe avioane și mai vechi, cum ar fi Boeing 767, spațiile de odihnă sunt situate în cabina principală și sunt doar scaune înclinate, cu perdele în jurul lor.

„Sunt perdele foarte grele, blochează lumina și o bună parte din sunet, dar nu și dacă în avion se află o mulțime gălăgioasă sau un copil supărat. Am avut pasageri care au deschis perdelele, căutând ceva sau crezând că vor intra în bucătărie, așa că nu este neapărat cea mai bună odihnă”.

Aşa că nu este deloc surprinzător că majoritatea însoțitorilor de bord preferă paturile de deasupra capului în locul scaunelor cu perdele. Ei cred că modernizarea este benefică și pentru companiile aeriene, care nu trebuie să renunțe la spațiul prețios din cabină, care poate fi folosit în schimb pentru scaunele pasagerilor.

Cât timp petrece echipajul în compartimentele secrete din avion într-un zbor lung. Piloţii au zone separate

Membrii echipajului de cabină de pe zborurile pe distanțe lungi petrec, de obicei, cel puțin 10% din timpul de zbor planificat în zonele de odihnă.

„În medie, aș spune că acest lucru înseamnă aproximativ 1,5 ore pe un zbor pe distanțe lungi”, spune Karoliina Åman, însoțitoare de bord la Finnair, care lucrează pe aeronavele Airbus A330 și A350.

foto: Aleksi Kousmanen / Finnair

Totuși, acest lucru poate varia în funcție de compania aeriană și de durata zborului – timpul de odihnă se poate extinde până la câteva ore.

Zona de odihnă pentru piloți este separată de cea dedicată echipajului de cabină. Aceasta se află în apropierea cabinei de pilotaj. În funcție de durata zborului, pot fi până la patru piloți la bord, dar doi dintre ei se vor afla întotdeauna în cabina de pilotaj. Astfel, zona de odihnă a piloților are doar două paturi sau  doar unul în cazul aeronavelor mai vechi, dar include un scaun echipat uneori cu divertisment la bord, de care echipajul de cabină nu beneficiază.

Citeşte şi: Planul secret al lui Alexandru Ciucu. Alina Sorescu îi poate lua fetiţele, după divorţ