Cum arată creierul unui alcoolic. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Au modificări asupra structurilor cerebrale”

Cum arată creierul unui alcoolic. Neurochirurgul Vlad Ciurea a fost întrebat dacă este diferit creierul unui intelectual față de cel al unui om de rând. Deşi este destul de greu de răspuns, medicul a ţinut să precizeze că suferă "modificări asupra structurilor cerebrale".

25 iun. 2022, 15:52
Cum arată creierul unui alcoolic. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Au modificări asupra structurilor cerebrale”
Cum arată creierul unui alcoolic

Cum arată creierul unui alcoolic. „Este foarte dificil de răspuns la așa ceva. Pot să spun, însă, din operațiile pe care le-am făcut, că cel mai degradat creier este cel al alcoolicului. Este un semn mare de alarmă, pentru că este un creier ratatinat, se stafidește.

Unele persoane, dacă beau două pahare de vin, imediat le simt și nu mai reușesc să se concentreze. Alții beau o băutură românească, numită țuică, și nu au niciun fel de problemă. 

Doza de alcool e pentru fiecare în parte. Dar, în general, cei care consumă foarte mult alcool au modificări asupra structurilor cerebrale și a întregului organism”, a spus Vlad Ciurea, medic neurochirurg și director științific, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

Cum arată creierul unui alcoolic

Câteva recomandări pentru creier (și întregul organism): Trezirea să fie cât mai de dimineață. Ora de culcare ideală: 21.30. Seara, să rememorăm ce am făcut în ziua respectivă și să planificăm ce facem mâine.

Primul lucru de făcut dimineața: de respirat aer curat în fața geamului deschis.

Prima băutură – un pahar de apă la temperatura camerei. Apoi, ceva dulce: dar nu zahăr, ci fruct sau ciocolată.

Micul dejun. Fără grabă, fără știri cu accidente, fără telefon. Ne încarcă negativ. Recomand să ascultăm muzică.

La prânz, nu foarte multă mâncare. Celula nervoasă vrea fructe și legume proaspete, dar nu din cele importate, și vitamina E (cel mai mare protector împotriva Alzheimer) – pe care o găsim în nuci, semințe, migdale, alune, piersici, pește slab, sunt foarte multe.

Seara: o friptură și un pahar de vin. Pledez pentru pește. Alcoolul în exces afectează centrii nervoși!

Să nu te culci seara cu stomacul prea încărcat. Pentru că toate funcțiile organismului se duc în burtică, iar inima și creierul nu mai au suportul necesar. Deci dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier.

Cum pot eu să îi cer să memoreze sau să fie spontan? Burta mare duce, ca la șarpele boa, la nani! Masa copioasă, doar până la ora 19.30. Un bun exemplu sunt grecii, care consumă mâncare mediteraneeană. (Salate, pește, fructe de mare). Ce observăm la ei? Că sunt veseli, sănătoși și longevivi!”, a mai transmis neurochirurgul Vlad Ciurea.

Citeşte şi: Alimente care ne menţin creierul sănătos. Neurologul Vlad Ciurea: „Creierul are nevoie de o anumită mâncare”

Ceai sau cafea de dimineață?

Vlad Ciurea le recomandă pe ambele, însă nu indică să se bea cafea după ora 17:00. „Ceaiuri sau cafea. Este bine să se bea în genereal o ceaşcă încet, liniştit, şi ca plăcere şi ca digestie”, a spus Vlad Ciurea. „Acea cafea de dimineaţa trebuie băută încet.

Nu recomand să bem cafea după ora 17.00, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului.

Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică”, a mai spus Vlad Ciurea.