Cum arată harta Ungariei Mari, pe care maghiarii o pot afişa la meciuri. Cât conţine din teritoriul României FOTO

UEFA și Fare, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, au luat o decizie controversată: fanii maghiari au dreptul să afișeze la meciuri steaguri cu harta Ungariei de dinainte de Primul Război Mondial, așa-numita "Ungarie Mare".

22 mart. 2023, 09:53
Cum arată harta Ungariei Mari, pe care maghiarii o pot afişa la meciuri. Cât conţine din teritoriul României FOTO
Cum arată harta Ungariei Mari, pe care maghiarii o pot afişa la meciuri. Cât conţine din teritoriul României

Cum arată harta Ungariei Mari, pe care maghiarii o pot afișa la meciuri. Decizia a stârnit deja reacții dure în România, având în vedere că harta Ungariei istorice cuprinde Transilvania și parte din Banat, revenite la România după Tratatul de la Trianon.

Pe harta Ungariei Mari apar toate regiunile pierdute de maghiari după Primul Război Mondial: Transilvania și parte din Banat, Transcarpatica, astăzi împărțită de Ucraina, în cea mai mare parte, Slovacia și Polonia, Vojvodina, astăzi în Serbia, Slovacia, Cehia și Croația moderne și Burgenland, astăzi în Austria. După Tratatul de la Trianon, care a avut loc pe 4 iunie 1920, Ungaria a pierdut 72% din teritoriu și două treimi din populație, aproximativ trei milioane de locuitori. Încă de atunci, ungurii au început să viseze la reîntregirea națională, încercată fără succes pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi: Gigi Becali ironizează decizia UEFA de a accepta pe stadioane steagul Ungariei Mari. „Le dăm noi Transilvania înapoi?”

Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a anunțat că UEFA a aprobat introducerea de bannere care să înfăţişeze o hartă a Ungariei istorice la meciurile echipei naţionale.

„În ceea ce privește permiterea afișării simbolului istoric, MLSZ (n.r.  Federația Maghiară de Fotbal) a solicitat o poziție clară de la UEFA și FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizații au recunoscut că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale benzii Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor și inscripțiilor suplimentare plasate pe drapele, precum și scandărilor fanilor. Pe toate acestea, asociația va permite introducerea drapelelor în următoarele două meciuri.

În ultimele zile, atât UEFA, cât și FARE și-au transmis răspunsurile către federația maghiară, care este pe cale să organizeze cele două meciuri ale naționalei. După cum era de așteptat, cele două organizații continuă să lupte împotriva excluderii rasismului și, prin urmare, vor continua să pedepsească drapelele care poartă un astfel de mesaj constituie abatere disciplinara.

În urma negocierilor, asociația va permite ca drapelele care simbolizează respectul Ungariei istorice și solidaritatea cu suporterii din străinătate, să fie aduse pe stadion, cu următoarele condiții:

  • poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții;
  • doar culorile roșu, alb si verde pot fi pe el;
  •  simbolul trebuie prezentat – in mod obișnuit – datorită  conținutului sau controlului de prevenire a incendiilor;
  •  simbolul din stadion nu poate împiedica suporterii să urmărească meciul netulburați.

În același timp, fanii noștri ar trebui să știe că dacă un mesaj rasist sau politic este plasat pe drapelul autorizat ca mai sus, sau orice mesaj rasist sau politic este atașat drapelului, va avea ca rezultat proceduri disciplinare, iar aceste lucruri dăunează echipei și percepției fotbalului maghiar”, se arată pe site-ul Federației Maghiare de Fotbal.

Citeşte şi: FRF, prima reacţie după ce UEFA a acceptat ca maghiarii să folosească la meciurile oficiale steagul Ungariei Mari