Cum arăta masa de Paşte a familiei Ceauşescu. Acest preparat nu lipsea niciodată, Nicolae era înnebunit după el

Cum arăta masa de Paşte a familiei Ceauşescu. Nicolae şi Elena păstrau tradiția și de Paște și de Crăciun, chiar dacă multă lume îi ura pentru că nu îl iubeau pe Dumnezeu. De asemenea, un preparat nu lipsea niciodată de sărbători, deoarece fostul preşedinte era înnebunit după el.

01 apr. 2023, 11:13
Cum arăta masa de Paşte a familiei Ceauşescu. Acest preparat nu lipsea niciodată, Nicolae era înnebunit după el
Cum arăta masa de Paşte a familiei Ceauşescu

Cum arăta masa de Paşte a familiei Ceauşescu. De sărbători, cei doi organizau mese mari, pline cu cele mai savuroase preparate culinare.

Țineau sărbătorile astea, Paştele, Crăciunul. Mâncau ce mânca toată lumea: carne de miel, ouă roşii, cozonac. Să ştiţi, la ei în casă se făceau întotdeauna ouă roşii”, a declarat la un moment dat Suzana Andreiaş, fost administrator al reședințelor prezidențiale din Bucureşti şi Snagov.

Citeşte şi: FOTO: Cea mai exotică mașină de la Dacia, creată la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Doar două modele mai arată scoase ca din țiplă

Preparatul pe care Ceaușescu îl aștepta cu sufletul la gură este friptura de miel, iar cei care lucrau pentru dictator aveau grijă să aleagă cantități mari.

Nicolae Ceaușescu era disperat după cozonacul cu stafide și își amintește de un moment în care n-a apucat să prepare această delicatesă. ,,Pentru mine făcusem, dar pentru ei nu. Şi în ziua aceea, de Paşti, au venit la Snagov. Ouă roşii făcusem şi pentru ei, şi pentru mine. În casă era cozonac de la Sector, frumos aranjat pe tavă. „De unde este cozonacul ăsta?”, mă întreabă tovarăşul. De la Sector, îi spun. „Tu n-ai făcut?”. N-am făcut!

Mi-a fost ruşine să-i spun că pentru mine am făcut şi pentru ei nu. „Uite, noi mergem să ne plimbăm şi tu ne faci cozonac până ne întoarcem!”. În două ore am făcut cozonac acolo, în vilă, în cuptor. I-au pus în maşină şi i-au luat cu tot cu tăvi la Bucureşti.

A treia zi de Paşte, când am ajuns la Bucureşti, am mai văzut doar unul în bucătărie. Şi o întreb pe fata din casă: Olimpia, cine a mâncat, mă, cozonacii ăia? „Dumnealor au mâncat”, a zis fata. Lui îi plăcea cozonacul simplu, numai cu stafide”, a mai povestit Suzana Andreiaş.

Cum arăta masa de Paşte a familiei Ceauşescu

De Paşte, Nicolae Ceaușescu chema întotdeauna doar familia, iar un călugăr venea și le slujea mâncarea. „În casele lor nu intra nimeni altcineva decât familia. Ei, părinţii, copiii şi nepoţii. Nici soţia lui Valentin nu intra. Obiceiurile de acasă erau sfinte şi pentru ei, care au fost nişte ţărani.

Ceauşeştii ţineau sărbătorile – de Paşti, de Crăciun – în sufrageria mică, de lângă bucătărie. Aveau pe masă ouă, cozonaci şi foarte multe fructe. La sărbători venea un călugăr care slujea mâncarea. Altfel, eu, unul, în biserică nu i-am văzut”, a relatat și fostul administrator al palatelor și locuințelor dictatorului, Camil Roguski.