Visul lui Nicolae Ceaușescu, scos de Guvern, de la naftalină. Grindeanu a anunțat calendarul pentru Canalul Dunăre – București

Visul lui Nicolae Ceaușescu ar putea deveni realitate: construirea Canalului Dunăre - București. Ministerul Transporturilor a anunțat primele informații despre marele proiect. 

21 nov. 2022, 18:06
Visul lui Nicolae Ceaușescu, scos de Guvern, de la naftalină. Grindeanu a anunțat calendarul pentru Canalul Dunăre – București

Semnarea contractului pentru studiul de fezabilitate pentru Canalul Dunăre – București ar urma să fie semnat anul viitor, a transmis luni, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD).

„Deși lucrările la Canalul București-Dunăre (începute în 1986) au intrat în conservare în 1989, proiectul nu trebuie lăsat să se degradeze iremediabil.

Statul român intenționează să reia acest proiect care ar permite navelor fluviale să transporte mărfuri spre și dinspre București, ceea ce ar transforma Capitala României într-un important nod logistic naval”, a avertizat Sorin Grindeanu.

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile (CNACN) Constanța a primit două oferte la licitația pentru reactualizarea studiului de fezabilitate necesar amenajării râurilor Argeș și Dâmbovița pentru navigație, Canalul Dunăre – București, început înainte de 1989.

Două companii au depus oferte până la termenul limită, 13 octombrie 2022: TPF Inginerie SRL și Aqua Prociv Proiect SRL.

Valoarea estimată a contractului este de șase milioane de lei, iar durata este de 11 luni.

Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM.

 

Proiectul lui Ceaușescu, reînviat. Probleme grave în zonă, raportate de ministrul Transporturilor

 

De asemenea, fostul premier a mai anunțat sancțiuni extrem de dure ce vor fi aplicate firmelor care exploatează balast în zonă.

„Aviz firmelor dornice de câștiguri rapide pe seama comunităților mici și a proiectelor cu importanță strategică! În urma sesizărilor unor cetățeni, am dispus mai multe controale pe traseul proiectului Canalului navigabil București – Dunăre.

Au fost date amenzi de peste jumătate de milion de lei și au fost aplicate 21 de sancțiuni firmelor care exploatează balast în zonă”, a declarat oficialul de la Transporturi.