Cum arată mașina zburătoare a viitorului. Un exemplar va costa circa 300.000 de dolari

Mașinile zburătoare sunt una dintre invențiile viitorului ce se apropie de realitate. Un model funcțional, dar de mici dimensiuni, a fost prezentat la târgul de tehnologie din Barcelona.

28 feb. 2024, 18:47
Cum arată mașina zburătoare a viitorului. Un exemplar va costa circa 300.000 de dolari
Cum arată mașina zburătoare a viitorului. Un exemplar va costa circa 300.000 de dolari

Prima mașină zburătoare funcțională, prezentată la un târg de tehnologie din Barcelona, a fost creată de o companie din California. Specialiștii au creat două astfel de prototipuri, însă de mici dimensiuni.

Citește și: Taxă suplimentară pentru șoferi. Prețul locurilor de parcare ar putea fi determinat de dimensiunea autovehiculelor

Cum arată mașina zburătoare a viitorului

Vehiculul viitorului are opt motoare și propulsie electrică. Poate transporta două persoane și scopul e să aibă autonomie de zbor pe o distanță de 320 de kilometri. Dacă totul decurge conform planului inițial, producția în masă ar urma să înceapă până la sfârșitul anul viitor.

Totuși, pentru a primi autorizație de zbor, compania din California trebuie să se asigure că vehiculul respectă reglementările privind traficul aerian. Se estimează că un astfel de model va costa în jur de 300.000 de dolari.

Astfel de aparaturi, vehicule aeriene cu decolare și aterizare verticală propulsate electric, sau mașini electrice, au mai fost anunțate de-a lungul timpului. Mai multe companii se confruntă între ele, oferind modele care variază de la drone multirotor extinse, care seamănă cu pânzele de păianjen, până la hibrizi cu aripi fixe, adică elicoptere. Cei care le pilotează vor avea nevoie de o licență de pilot, iar cele mai multe astfel de vehicule vor fi, cel mai probabil, folosite ca taxiuri zburătoare în primă fază.

Cum arată mașina zburătoare a viitorului. Un exemplar va costa circa 300.000 de dolari

Totuși, o altă companie a dus la îndeplinire proiectul său original de a crea ceva pe care oamenii să-l poată cumpăra și pilota ei înșiși, fără a mai fi nevoie de vreo licență de pilot. Este vorba, mai degrabă, de o motocicletă zburătoare, având în vedere că aparatul are un singur loc. Cu toate acestea, producătorul său, compania americană Pivotal, cu sediul în Silicon Valley, l-a creat pentru a se încadra în regulile SUA pentru aeronavele ușoare.

Acest lucru înseamnă că vehiculul poate fi pilotat de oricine, cu sau fără licență, peste zone nepopulate. Vehiculul costă 190.000 de dolari, dar livrările nu vor fi făcute până în iunie 2024.

Citește și: Asigurarea RCA va fi obligatorie și pentru trotinete și biciclete electrice. Ce vehicule sunt exceptate de la obligativitatea asigurării RCA