Taxă suplimentară pentru șoferi. Prețul locurilor de parcare ar putea fi determinat de dimensiunea autovehiculelor

Taxă suplimentară pentru șoferi. Proprietarii de mașini ar trebui să plătească o taxă în funcție de dimensiunea autoturismului.

25 ian. 2024, 17:59
Taxă suplimentară pentru șoferi. Prețul locurilor de parcare ar putea fi determinat de dimensiunea autovehiculelor
Taxă mai mare pentru șoferi

Taxă mai mare pentru șoferi. O organizație din Franța, ONG-ul Transport și Mediu, a arătat, printr-un studiu de piață, că lățimea autoturismelor a crescut considerabil în ultimii ani. A fost efectuat un studiu pentru perioada 2018 – 2023.

Pentru că mai mult de jumătate din mașinile vîndute în UE au peste 1,80 metri lățime, reprezentanții ONG-ului au susținut că aceste tipologii de autoturisme nu sunt potrivite în marile orașe. Motiv pentru care s-ar dori să se introducă o taxă suplimentară pentru șoferi. Astfel, cei care dețin mașini cu o lățime care trece de 1,80 metri, ar putea fi taxați în plus.

Citește și: Noua taxă pentru românii care se prezintă la camera de gardă fără să aibă o urgență sau bilet de trimitere. Cât vor plăti pentru îngrijirile medicale

Taxa suplimetară ar putea fi pentru parcări. Conducătorii care sunt proprietarii unor mașini mici ar putea avea parte de facilități fiscale. Astfel, s-ar dori să-i convingă sau motiveze pe producători să dezvolte segmentul respectiv.

În studil amintit, ONG-ul din Franța a adus în atenție diferența care apare la dimensiunile mașinilor vândute pe teritorul UE. De exemplu, în 2018, lățimea era de 177,9 centimetri. Apoi, până în 2023, a ajuns la 180,3 centimetri.

În momentul de față, în zone urbane importante din Franța, precum Lyon, chiar și în Germania, la Tubingen, cetățenii plătesc o taxă suplimentară tocmai din acest motiv. Potrivit unui comunicat de presă al ONG-ului din Franța, pragul de 180 de centimetri corespunde lățimii minime standard pentru parcările stradale.

„Dintre cele mai bine vândute 100 de modele în 2023, 52% vor avea o lățime de peste 180 de centimetri. Acest prag de 180 de centimetri corespunde lățimii minime standard pentru parcările pe stradă în marile orașe, inclusiv la Paris. Ca urmare, mașinile depășesc și ocupă prea mult spațiu”, se arată în comunicat.

Citește și: Taxă de boală din 2024. Românii pot pierde până la 750 de lei pe lună, este scandal uriaş!

Conform unei statistici oferite de Dataforce, citată de PROMOTOR.RO, SUV-urile au reprezentat peste 50% din vânzările de mașini noi în Europa, în prima jumătate a anului curent.

Cota lor de piață a ajuns la 51%, față de 48%, cât a fost în aceeași perioadă a anului trecut. În primele șase luni ale anului curent au fost livrate 3.37 milioane de SUV-uri, cu 23% mai multe decât în prima jumătate a anului trecut.