Cum arăta o locuinţă în urmă cu 7000 de ani, în perioada Precucuteni FOTO

Săpăturile arheologice efectuate anul acesta în comuna Baia, în continuarea celor de anul trecut, au scos la iveală o descoperire unică în Europa. Arheologii au scos la lumină o locuinţă veche de 7000 de ani. 

15 oct. 2014, 08:31

Arheologii suceveni, împreună cu specialişti veniţi din Republica Moldova şi Ucraina, au continuat în această toamnă săpăturile la cea mai mare locuinţă din arealul complexului cultural Precucuteni–Cucuteni–Tripolie, rezultatele demonstrând că descoperirea făcută la Baia este una dintre cele mai importante din Europa, scrie monitorulsv.ro.

Practic, locuinţa descoperită de arheologii suceveni, cu o vechime de aproximativ 7.000 de ani, este cea mai mare locuinţă din Europa la acest nivel cronologic, având o suprafaţă de aproximativ 230 de metri pătraţi. Directorul Complexului Muzeal Bucovina şi cel care a coordonat lucrările de la Baia, Emil Ursu, a declarat în cursul zilei de ieri că locuinţa a fost deja datată ca fiind din perioada Precucuteni 1.

Citeşte şi Vase vechi de 6.000 de ani, din perioada Precucuteni, descoperite în Baia

Emil Ursu a explicat că la Baia este al doilea sit Precucuteni 1 cunoscut în tot arealul Precucuteni – Cucuteni – Tripolie, care cuprinde România (Moldova şi Sud–Estul Transilvaniei, Republica Moldova şi Ucraina, până la Tripolie, în apropiere de Kiev. „Revenind la situl de la Baia, ceea ce am descoperit acum este capătul locuinţei. O locuinţă de foarte mari dimensiuni pe acest nivel, şi este practic cea mai mare locuinţă din Europa la acest nivel cronologic, lucru pe care îl pot confirma şi specialiştii de la Institutul de Arheologie din Kiev”, a spus Emil Ursu.

El a subliniat faptul că pe lângă dimensiunile locuinţei, ceea ce este extrem de important este şi inventarul de ceramică şi piatră descoperit pe şantierul de la Baia.
„Sunt mai multe elemente descoperite, vase cu reprezentări antropomorfe stilizate. Şi deja sunt restaurate patru vase. Alte două piese similare se mai găsesc în judeţul Neamţ, unde sunt două fragmente şi un vas întreg, şi încă două vase lângă Odessa. Mai mult, un lucru extrem de important este acela că am descoperit un fragment cu impresiuni textile. Este practic cel mai vechi fragment cu impresiuni textile din Europa”, a mai spus directorul Complexului Muzeal Bucovina.

Citeşte şi Epava unei ambarcaţiuni feniciene, descoperită în apropiere de Malta

Locuinţa, prezentată la Congresul Mondial de Arheologie

Emil Ursu a ţinut să sublinieze faptul că această locuinţă din perioada Precucuteni I de la Baia este una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii 40 de ani din Europa. Pe de altă parte, el a precizat că au fost deja trimise probe de oase arse la un laborator din Germania pentru datarea exactă a vechimii cu Carbon 14, însă specialiştii nu au reuşit să colecteze suficient colagen pentru finalizarea analizelor. În aceste condiţii, Emil Ursu a precizat că la laboratorul din Germania a fost trimis un alt set de probe, rezultatele urmând să fie trimise la Suceava la sfârşitul lunii viitoare.

Făcând referire la importanţa descoperii, directorul Complexului Muzeal Bucovina a declarat că locuinţa din perioada Precucuteni I va fi prezentată anul viitor la Congresul Mondial de Arheologie, care va avea loc la Glasgow. De asemenea, Emil Ursu a spus că trei vase descoperite în situl arheologic de la Baia vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii pe care Muzeul Naţional de Istorie o va organiza în China, cu sprijinul Guvernului României. El a mai adăugat că la Piatra Neamţ va avea loc vinerea acesta un important simpozion organizat la împlinirea a 130 de ani de săpături arheologice în arealul Precucuteni – Cucuteni – Tripolie, la care vor fi prezenţi specialişti din România, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, SUA, Germania şi Anglia. Ursu a spus că în cadrul acestui simpozion va prezentată şi locuinţa din perioada Precucuteni I de la Baia.

Casa ar putea fi vizitată de public

Prezent la situl de la Baia, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, le-a mulţumit arheologilor pentru munca depusă de peste doi ani. „Vreau să felicit echipa care a coordonat această lucrare arheologică. Anul trecut am avut aici specialişti de la Oxford, din China şi Republica Moldova, anul acesta de la Kiev şi Chişinău. Şi faptul că vin oameni cu foarte multă experienţă demonstrează importanţa acestui sit. Iată că descoperim, dacă vreţi, viaţă, continuitate pe acest teritoriu, de la Carpaţi spre Nistru. Şi asta înseamnă şi o istorie comună a acestor civilizaţii”, a spus Nechifor. El a adăugat că administraţia judeţeană va aloca şi anul viitor fonduri pentru continuarea acestor lucrări arheologice de la Baia, intenţia fiind de a crea condiţiile pentru ca una dintre viitoarele locuinţe care vor fi descoperite de arheologi să poată fi vizitată de către cei care vor să cunoască această perioadă a istoriei.

Unul dintre arheologii prezenţi la Baia, Stanislav Ţerna, specialist al Şcolii Antropologice Superioare de la Chişinău, a ţinut să remarce faptul că în acest sit a fost descoperită „o locuinţă absolut fantastică”. „Avem detalii arhitecturale care se găsesc pentru prima dată în tot arealul Precucuteni – Cucuteni Tripolie”, a subliniat arheologul din Republica Moldova. El a arătat că în primăvara anului viitor pe şantierul de la Baia va veni o echipă de specialişti ai Universităţii din Kiel, Germania, care vor realiza cercetări geomagnetice. „Acestea ne permit să stabilim conturul locuiţelor şi complexelor de locuinţe de sub pământ, înainte de a le săpa. Deci practic vom putea vedea în structura aşezării şi să stabilim o strategie cum să continuăm cercetările şi să identificăm locuinţele care ar merita să fie muzeificate”, a explicat Stanislav Ţerna. Mai trebuie spus că pe şantierul de la Baia sunt prezenţi doi arheologi cu recunoaştere internaţională, Mihail Videiko şi Natalia Burdo, de la Institutul de Arhiologie al Academiei Naţionale din Kiev.