Cum arată plămânii afectaţi de COVID-19. Imagini detaliate

Revista Nature Methods publică imagini detaliate cu plămânii afectați de COVID. Acestea au fost făcute cu ajutorul unei tehnici imagistice inovatoare numită HiP-CT ce scanează plămânii afectaţi de coronavirus, oferind o imagine foarte detaliată asupra daunelor suferite.

26 nov. 2021, 10:37
Cum arată plămânii afectaţi de COVID-19. Imagini detaliate

Cum arată plămânii afectaţi de COVID-19. Potrivit unui articol recent publicat în revista Nature Method, tehnica imagistică ce scanează plămânii afectați de COVID nu a mai fost folosită până acum decât pe modele ex vivo, adică în afara organismului uman.

Cum arată plămânii afectaţi de COVID-19

Noua tehnologie de imagistică foloseşte raze X de la un scanner de generația a patra, care oferă imagini de mai mare acuratețe asupra țesuturilor pulmonare afectate de COVID, spune Claire Walsh, autoarea studiului.

Citeşte şi O nouă tulpină COVID cu 32 de mutații, apărută în Africa, ar putea fi mai contagioasă decât Delta. OMS a convocat întâlnire de urgență

Unul dintre avatajele noii tehnici imagistice este faptul că, spre deosebire de radiografia pulmonară sau CT toracic, pune la dispoziția specialiștilor imagini la rezoluție de înaltă calitate, care arată în detaliu cum sunt afectate celulele la nivel pulmonar. Astfel, medicii pot vedea inclusiv vase de sânge de 5 micrometri diametru. Imaginile CT arată vase de sânge cu dimensiunea de aproximativ 1 mm, potrivit CSID.ro

„Analiza HiP-CT ne va ajuta să înțelegem mai bine structura organelor umane și modul în care sunt acestea afectate de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Ca să putem trata COVID-19, trebuie mai întâi să înțelegem mecanismul acestui virus, modificările structurale pe care le produce la nivel celular”, a precizat autoarea studiului.

Din cauza cantității mari de raze X utilizate în această tehnică imagistică, care este de 20 de ori mai mare decât în cazul CT,  momentan aceasta nu poate fi aplicată oamenilor vii,  ci doar persoanelor care au fost de acord să își doneze organele după deces în scop științific.

Oamenii de ştiinţă spun că în viitorul apropiat vor încerca să ajusteze doza de radiații astfel încât HiP-CT să poată fi folosită şi pe pacienţii care trăiesc.

Dacă ce acest obstacol va fi depășit, HiP-CT va deveni o unealtă importantă în arsenalul medicilor radiologi și al specialiștilor care tratează boala COVID-19, dar și alte patologii (renale, cerebrale, hepatice, cardiace etc.), deoarece va oferi informații extrem de prețioase pentru instituirea tratamentului adecvat.

„Faptul că putem vedea anomaliile vasculare legate de pneumonia COVID la un nivel atât de profund ne va ajuta să înțelegem mai bine mecanismul prin care acționează virusul SARS-CoV-2. De asemenea, ne va ajuta să luăm decizii corecte în ceea ce privește tratamentul, astfel încât să împiedicăm formarea cheagurilor de sânge în plămâni și apariția fibrozei pulmonare”, a declarat dr. Elsie T. Nguyen, vicepreședintele Canadian Society of Thoracic Radiology și profesor la University of Toronto, Canada.

Studiul publicat în revista Nature a fost finanțat de Inițiativa Chan Zuckerberg, European Synchrotron Radiation Facility (ESRF), The Medical Research Council (MRC) și Royal Academy of Engineering.

Sursa foto: Nature.com

Citeşte şi Otrava care îţi distruge oasele! O bei in fiecare zi fără să ştii cât de toxică este pentru organism