O nouă tulpină COVID cu 32 de mutații, apărută în Africa, ar putea fi mai contagioasă decât Delta. OMS a convocat întâlnire de urgență

O nouă tulpină COVID cu 32 de mutații a fost identificată în Africa de Sud. Noua variantă ar fi fost detectată pentru prima dată la un pacient HIV netratat și ar putea fi mai contagioasă decât Delta.

25 nov. 2021, 20:10
O nouă tulpină COVID cu 32 de mutații, apărută în Africa, ar putea fi mai contagioasă decât Delta. OMS a convocat întâlnire de urgență

O nouă tulpină COVID-19, cu 32 de mutații, a fost identificată în Botswana, Africa de Sud, iar unii specialiști se tem că ar putea fi mai contagioasă decât varianta Delta.

Mutațiile tulpinii Covid, descoperită în Africa de Sud, fac ca virusul Sars-Cov-2 să fie mai contagios și mai rezistent la vaccin decât celelalte variante cunoscute până acum.

Nouă tulpină COVID, mai periculoasă decât Delta, cu 32 de mutaţii

Un specialist în boli infecțioase a declarat pentru Daily Mail că mutațiile noii variante Covid, denumită științific B.1.1.529, sunt de-a dreptul îngrozitoare și ar putea avea un potențial de pericol mai mare decât tulpina Delta.

Potrivit directorului Institutului de Genetică al UCL, Francois Balloux, această variantă a evoluat în contextul infectării unei persoane care suferă de o boală autoimună, posibil la un pacient HIV/SIDA netratat.

Cu toate acestea, alți oameni de știință consideră că numărul mare de mutații, nemaiîntâlnit la nicio variantă a virusului de până acum, pot face ca această tulpină să devină „instabilă” și să nu fie totuși atât de contagioasă.

„Este dificil de prezis în acest stadiu cât de transmisibilă poate fi. Deocamdată, ar trebui să fie monitorizată şi analizată îndeaproape, dar nu există niciun motiv de îngrijorare exagerată, cu excepţia cazului în care începe să crească în frecvenţă în viitorul apropiat”, a spus Balloux.

Liderii Organizației Mondiale a Sănătății au convocat azi o întrunire de urgență pentru a discuta apariția noii variante de Sars-Cov-2  în Africa de Sud.

Africa de Sud a detectat 22 de cazuri de această variantă, a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile într-un comunicat.

Ioana Mihăilă, avertisment despre noua tulpină COVID şi valul patru al pandemiei. „Ne uităm cu destul de mare îngrijorare la cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania”

„Nu este surprinzător faptul că o nouă variantă a fost detectată în Africa de Sud”, a declarat directorul executiv interimar al NICD. Centrul african pentru controlul şi prevenirea bolilor a declarat anterior că se vor întâlni săptămâna viitoare cu oficialii sud-africani pentru a discuta despre o nouă variantă din această ţară, relatează Mediafax.