Cum arăta primul bărbat cu ochi albaştri: „Sex-simbolul” peşterilor, din urmă cu 7.000 de ani FOTO

Cercetătorii au aflat când au apărut ochii albaştrii la oameni şi cum arăta una dintre primele persoane cu această trăsătură genetică.
Cristina Dinu
27 ian. 2014, 10:51
Cum arăta primul bărbat cu ochi albaştri:

Rămăşiţele unui bărbat al peşterilor, vechi de 7.000 de ani, descoprite în nord-vestul Spaniei în anul 2006, deţin indiciile evoluţiei genetice ale oamenilor. Bărbatul avea ochi albaştri, în contrast cu pielea sa închisă la culoare şi părul brunet.

Experţii au fost surprinşi să descopere că un culegător-vânător, denumit La Brana 1, avea o combinaţie de gene africane şi europene.

Rezultatele analizelor ADN arată că bărbatul avea părul închis la culoare, posibil negru, precum şi pielea închisă la culoare, dar ochii săi erau albaştri, scrie revista Nature.

Acest amestec între trăsăturile africane şi europene sugerează că transformarea oamenilor moderni era încă în desfăşurare, la mult timp după ce au plecat din Africa şi că ochii şi-au schimbat culoarea înainte de cea a pielii.

„A fost surprinzător să aflăm că individul avea variaţiile genetice care produc ochii albaştri”, spune prof. Carles Lalueza-Fox, de la Institutul de Evoluţie Biologică din Barcelona.

La Brana 1 avea asemănări genetice cu scandinavii şi avea un strămoş comun cu oamenii care au trăit în Siberia acum peste 20.000 de ani.

Experţii studiează acum un al doilea bărbat, descoperit în aceeaşi regiune şi denumit La Brana 2. Ambii au trăit acum circa 7.000 de ani, în perioada Mezolitică, care s-a sfârşit în urmă cu 5.000 de ani o dată cu dezvoltarea agriculturii şi fermelor de animale din Orientul Mijlociu.

Analiza bărbatului arată că genele oamenilor deschişi la culoare din Europa au apărut mai recent decât se credea până acum.

Descoperirea mai arată că pielea deschisă nu a apărut doar pentru a se adapta condiţiilor de lumină mai scăzută din Europa, faţă de Africa, dar şi din cauza noii diete adoptate după revoluţia agriculturală.

Mulţi cercetători credeau că pielea deschisă la culoare a apărut gradual la Europenii începând cu acum 40.000 de ani, imediat după ce oamenii au părăsit Africa pentru latitudinile mai mari ale Europei. Noile date arată că cel puţin o parte din oameni au trăit mai mult timp în Europa înainte să piardă pigmentaţia închisă datorată soarelui african.

„Se credea că pielea albă a apărut la latitudinele mari pentru a sintetiza vitamina D în locuri unde ultravioletele sunt mai puţine decât la tropice”, a spus prof. Lalueza-Fox.

Noua descoperire arată că pielea deschisă la culoare nu a apărut doar din cauza latitudinii mai mari. Analiza ADN a bărbatului arată că avea mutaţia genetică pentru ochi albaştri, dar nu şi mutaţiile europene pentru pielea deschisă la culoare şi că era mai înrudit cu oamenii moderni din nordul Europei decât cu cei din sudul Europei.

Descoperirea poate explica de ce ochii albaştri sunt mai frecvenţi în Scandinavia. Se cred că condiţiile proaste din viaţă din nordul Europei a amânat apariţia revoluţiei agriculturale acolo, aşa că scandinavii au mai multe gene din trecutul lor de culegător-vânător – inclusiv o mutaţie genetică a ochilor albaştri care a apărut în mica populaţie de culegători-vânători.

Acest lucru înseamnă că europenii nu au fost, mare parte din istoria lor, ceea ce denumim astăzi caucazieni, spoune Guido Barbujani, preşedinte a Associazione Genetica Italiana din Ferrara, Italia, care nu a fost implicat în studiu.

În schimb, „se pare că schimbările din dietă, cauzate de tranziţia de la colectare mâncării la producerea mâncării, au contribuit la aceste transformări”, spune Barbujani. Noua dietă bazată pe cereale ale fermierilor neolitice avea o lipsă în vitamina Dn aşa că europenii şi-au pierdut rapid pigmentul închis al pielii, pentru că în acel moment pielea să sintetizeze vitamina D de la soare.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Singurele zodii pentru care se răstoarnă căruță cu noroc. Au portofelul plin, belșug și fericire din abundență, Berbecii cei mai avantajați de astre
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Mituri despre cartea de identitate electronică. Care e, de fapt, adevărul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ITP anual pentru vehiculele mai vechi de 10 ani. Noi reguli UE. Nu ma treci inspecția tehnică periodică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare