Cum arată primul SUV full electric de la Toyota. bZ4X va avea volan tip manşă de avion FOTO&VIDEO

Toyota a prezentat oficial noul SUV 100% electric. Cu un design spectaculos, modelul bZ4X aduce pe piață noi tehnologii, prin care constructorul nipon promite o autonomie de 500 de kilometri, precum şi dotări inedite ca volanul asemănător manşei de avion.

03 nov. 2021, 09:56

bZ4X este primul SUV full electric de la Toyota. Denumirea noului model are legătură cu seria bZ (beyondZero), inspirat din conceptul bZ care a fost prezentat în aprilie la Salonul Auto de la Shanghai, China.

The Toyota bZ4X este noul SUV pe care japonezii l-au construit printr-un parteneriat cu Subaru. Noua maşină electrică este dezvoltată pe platforma e-TNGA. Beneficiază de experienţa Toyota în materie de tehnologie pentru vehicule electrice, precum şi de sistemele de tracţiune integrală (4×4) pentru care este recunoscut Subaru. Toyota a anunţat că va construi şapte maşini electrice din seria bZ până în 2025.

Cum arată primul SUV full electric de la Toyota. bZ4X vine cu dotări şi o autonomie aproape 500 de kilometri

Toyota bZ4X va dispune de o baterie de 71 kWh ce va oferi o autonomie de până 500 de kilometri. Ca dimensiuni, noul SUV se încadrează în clasa medie – 4.69 metri lungime, 1.86 metri lăţime, 1.65 metri înălţime şi 2.85 metri ampatament.

Citeşte şi: Primele maşini electrice Dacia Spring au ajuns în România. Modelul este fabricat în China

Noua maşină va cântări puţin mai puţin de 2 tone. Cât despre motorizări, Toyota bZ4X va fi propulsat de un motor de 150 kW pentru varianta cu tracţiune faţă (2WD), și două motoare de 80 kW față / spate pentru varianta cu tracţiune integrală (4×4).

bZ4X, primul SUV full electric de la Toyota, va veni şi cu o versiune ceva mai nonconformistă, una cu volan tip manşă de avion, direcţie drive-by-wire, adică o direcţie acţionată cu ajutorul conexiunilor electrice. Se elimină astfel conexiunile mecanice de imprimare a direcţiei roţilor.

Toyota bZ4X va fi dotată şi cu un acoperiş solar care va permite încărcarea bateriilor într-un an cât echivalentul de energie necesar pentru parcurgerea a 1800 de kilometri, conform Gadget.ro.

Suplimentar faţă de sistemele de energie regenerativă, noua maşina va fi capabilă să se reîncarce datorită energiei solare în timp ce staţionează, ceea ce face ca noul SUV să fie mai „prietenos” cu mediul. Noua tehnologie permite astfel extinderea autonomiei, inclusiv în timpul iernii când este cunoscut că faptul că performanţele bateriilor scad din cauza temperaturilor scăzute.

Lansarea europeană pentru Toyota bZ4X va avea loc pe 2 decembrie, urmând ca din 2022 să o vedem şi în showroom-urile din România.

Citeşte şi: Ministrul Mediului, desfiinţat după ce a testat Dacia Spring. Lider PNL: „Face reclamă unui produs care este asamblat în China, nu la Mioveni”