Dragoş Pătraru a investit o sumă consistentă într-un centru multifuncțional care va găzdui concerte, piese de teatru, spectacole de stand-up, conferințe şi workshopuri.
Hubul cultural în care fondatorul canalului „Starea Nației” a investit aproximativ un milion de euro, bani proveniţi din surse proprii și dintr-un credit, se află în Ploieşti, pe Bulevardul București nr. 28.
„Relatând de atâția ani despre cum se întâmplă toate în România, credeam că am o idee destul de clară cu privire la ce ne înhămăm aici. Ei bine, m-am înșelat. A fost mult mai greu decât în cele mai pesimiste scenarii.
E al naibii de frustrant să vezi la tot pasul localuri care-ți pun viața în pericol și să constați că, dacă vrei să faci ceva ca la carte și să ai toate actele în regulă, riști să ajungi la balamuc. Nu mai am niciun dubiu, dincolo de țepele de rigoare din mediul privat, și am luat multe, statul ăsta e construit împotriva cetățenilor. În loc să te ajute, totul e conceput să-ți pună piedică.
E nevoie de implicarea tuturor pentru a schimba acest mod de a face lucrurile. Și asta ne propunem cu acest loc„, mărturiseşte fondatorul Teatrului Naţiei.
Citeste si Din ce sunt făcuți cabanoșii din comerț. Dragoș Pătraru a dezvăluit care sunt cei mai sănătoși
Teatrul Naţiei cuprinde mai multe spaţii, fiecare cu o destinaţie proprie:
• Două scene pentru spectacole: O sală mare cu restaurant, unde publicul poate urmări săptămânal, pe o scenă generoasă, concerte, spectacole de stand-up, evenimente sportive pe un ecran uriaș 4K. O sală de teatru, cu 165 de locuri, dedicată spectacolelor de teatru, proiecțiilor de filme de artă și evenimentelor speciale (conferințe, workshopuri, emisiuni și interviuri live, toate transmise și pe platforma teatrulnatiei.ro, care va fi lansată în curând).
• Bibliotecă inovatoare: Cărțile pot fi împrumutate gratuit și sunt aranjate pe domenii, într-o ordine recomandată de lectură. Aici pot fi găsite titlurile recomandate de-a lungul timpului în proiectele Vocea Nației și Starea Sănătății. Tot aici vor avea loc lansări de carte, întâlniri cu autori, cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și seri de poezie sau ascultat viniluri.
• Studioul Starea Nației: Un spațiu în care, pe lângă emisiuni, se vor organiza cursuri de inițiere în jurnalism și workshopuri pentru tineri și adulți care vor să înțeleagă ce înseamnă presa și comunicarea.
• Sală pentru workshopuri: Gândită pentru dezvoltare personală și profesională, cu ateliere pe diverse teme (nutriție, obiceiuri sănătoase, aprofundarea informațiilor oferite în proiectul Starea Sănătății).
• Terasă imensă, înconjurată de verdeață, răcită vara și încălzită iarna.
• Restaurant vegetarian: Un meniu variat, sănătos, într-un spațiu prietenos.
• Cafeaua Nației: Vizitatorii pot urmări procesul de prăjire a cafelei și pot achiziționa produse din băcănia aflată în sala mare.
• Cantină socială (în curs de amenajare): Până la sfârșitul anului, 50 de copii vor primi zilnic o masă caldă și vor avea un loc sigur pentru teme, alături de voluntari dedicați.
Spaţiul va reuni activități culturale variate, adresate unei audiențe cât mai diverse, printre care:
• Concerte de muzică
• Spectacole de teatru, cu accent pe teatru politic și social
• Stand-up comedy
• Conferințe și dezbateri
• Workshopuri și ateliere pentru toate vârstele
• Lansări de carte și întâlniri cu autori
• Cinema de artă
• Evenimente comunitare și culturale
„Cei mai mulți cu care am vorbit se minunează, le place enorm ideea, dar imediat spun: de ce ați făcut spațiul ăsta incredibil în Ploiești? Nu va funcționa, nu e suficient public aici pentru ce vreți voi să faceți.
Exact asta ni s-a spus și atunci când, fix când au început restricțiile în pandemie, noi am deschis un restaurant vegetarian. Și iată-ne, după cinci ani, ducând totul la un alt nivel tocmai pentru că lucrurile au mers atât de bine cu Cafeneaua Nației, care s-a deschis și în centrul Bucureștiului de aproape un an.
Am mare încredere în comunitatea noastră, în dorința oamenilor de a se strânge laolaltă în jurul unor idei bune, cu care să schimbăm lumea în bine, reușind astfel să fim niște buni strămoși, în timp ce ne și distrăm”, mai spune Dragoș Pătraru.