Cum arată un sens giratoriu turbo și cum funcționează. Noul concept este larg răspândit în Franța, Olanda, Belgia și Germania

Noul concept de sens giratoriu turbo este larg răspândit în Franța și își face intrarea și în Germania. Inovația promite să ofere un flux mai fluent de trafic.

17 ian. 2024, 13:49
Cum arată un sens giratoriu turbo și cum funcționează. Noul concept este larg răspândit în Franța, Olanda, Belgia și Germania
Un nou tip de sens giratoriu promite să fluidizeze traficul

Un sens giratoriu turbo este un sens giratoriu obișnuit, dar cu mai multă energie și eficiență. Inovația promite nu doar să ofere un flux mai fluent de trafic, ci și să redefinească în întregime regulile de circulație în aceste noduri.

Noua generație de sensuri giratorii este concepută pentru a fi mai sigură, dar și mai eficientă, permițând unui număr mare de vehicule să traverseze fără probleme.

Citește și: CODUL RUTIER 2024. Ce înseamnă litera „A” la semafor. Mulți șoferi nu știu ce semnificație are

Avantajele unui sens giratoriu

Mulți șoferii evită sensurile giratorii mari cu mai multe benzi pentru că par confuze și e simt nesiguri când conduc pe ele. Sensul giratoriu are mai multe avantaje față de o intersecție:

  • Traficul se desfășoară mai fluent pentru că niciun șofer nu trebuie să oprească fără motiv – spre deosebire de oprirea la un semafor.
  • Aceasta înseamnă că multe mașini pot intra fără a provoca blocaje în trafic.
  • Sunt produse mai puține gaze de eșapament.
  • Costurile pentru combustibil și întreținere sunt, de asemenea, mai mici.

Sensul giratoriu este mai sigur decât o intersecție cu semafor. Pentru că șoferii pot păstra o imagine de ansamblu mai bună aici. Dacă se întâmplă un accident, de obicei se termină mai ușor, deoarece mașinile circulă mai încet decât în intersecții. Cu toate astea, există și dezavantaje. De exemplu, un sens giratoriu necesită mai mult spațiu.

Citește și: Reguli importante din Codul Rutier 2024. Ce documente ar trebui să aibă la ei cei care merg cu bicicleta sau mopedul pe drumurile publice

Puterea particulară a sensului giratoriu turbo este că combină claritatea unui sens giratoriu cu o singură bandă cu performanța unui sens giratoriu cu două benzi. Acest lucru se realizează prin presortarea traficului la intrări, separând structural drumul circular interior parțial existent de drumul circular exterior și o ieșire cu două benzi pe sensul principal, potrivit t-online.

Șoferii trebuie să știe exact în ce direcție doresc să iasă înainte de intra în sensul giratoriu pentru a lua banda corectă în sensul giratoriu. Schimbarea benzilor în cadrul cercului nu este necesară. Șoferii sunt ghidați în mod special către banda corectă.

Diferența dintre sensurile giratorii tradiționale și cele turbo este că cele din urmă pot găzdui mai multe vehicule. Acest lucru îmbunătățește fluxul de trafic.

Totuși, au nevoie și de mai mult spațiu: pentru ca un giratoriu turbo să funcționeze bine, ar trebui să aibă un diametru de cel puțin 60 de metri. Sensurile giratorii turbo se găsesc în principal în Franța, Țările de Jos și Belgia și tot mai mult în Germania.