Cum arată „veriga lipsă” între om şi maimuţă FOTO

Un paleontolog-artist a realizat pe computer figura lui Karabo, cel mai bătrân strămoş al oamenilor şi, probabil, "veriga lipsă" între noi şi maimuţe.

RomaniaTV.net
17 nov. 2011, 08:25
Cum arată „veriga lipsă” între om şi maimuţă FOTO

John Gurche a creat portretul lui Karabo pe baza scheletului unui băiat de 13 ani, foarte bine conservat, descoperit într-o peşteră din Africa de Sud.

Karabo, cuvânt care înseamnă „răspunsul”, este un nume mult mai simplu dat acestui schelet, care oficial se intitulează Australopithecus sediba. Acesta avea 1.32m înălţime şi a trăit acum aproape două milioane de ani.

Când a fost descoperit în 2008, cercetătorii au fost şocaţi de mâna sa umană.

„Nu este mâna unui cimpanzeu. Este o mână capabilă să facă unelte. Are mai multe lucruri în comun cu oamenii decât orice altceva ce s-a descoperit până acum, dar este încă primitiv, iar acest lucru ne încântă”, a declarat Lee Berger, profesor de biologie evoluţionară la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg.

Scheletul băiatului de 13 ani a fost găsit alături de cel al unei femei de circa 30 de ani, probabil mama sa.

Profesorul Berger spune că imaginea feţei băiatului a putut fi creată datorită faptului că craniul său este intact.

Este un nas mult mai uman decât orice am văzut până acum. Are cute pe el, întrucât zâmbeşte, iar cimpanzeii nu pot râde„, a mai spus Berger.

Singurele lucruri ghicite de cercetători sunt culoarea pielii şi modelul părului, însă echipa lui Berger va rezolva în curând şi aceste probleme, întrucât ar fi găsit rămăşiţe de keratină pe Karabo, ceea ce va duce la o analiză a ADN-ului.

Karabo şi specia sa mergeau în două picioare. Dinţii lor mici indică faptul că ar fi găsit modalităţi de procesare a hranei, inclusiv gătitul.

Studiile efectuate în luna septembrie l-au nominalizat drept cel mai bun candidat la titlul de strămoşul direct al lui homo erectus, cel mai vechi om şi, prin urmare, „veriga lipsă” dintre om şi maimuţă.


loading...
Partenerii noștri