Cum arată vila din Gogol unde stă Traian Băsescu. Câți bani va pierde fostul șef de stat după ce s-a decis că a colaborat cu Securitatea

Aşa cum a anunţat, fostul preşedinte Traian Băsescu s-a prezentat luni, 15 iunie, la vila din Gogol pentru a-şi lua în primire locuinţa atribuită de către Guvern.

23 mart. 2022, 15:07
Cum arată vila din Gogol unde stă Traian Băsescu. Câți bani va pierde fostul șef de stat după ce s-a decis că a colaborat cu Securitatea

Judecătorii de la ÎCCJ au decis. Traian Băsescu a fost colaborator al Securității după ce a respins recursul acestuia împotriva deciziei CAB care stabilea același lucru.

În urma deciziei de astăzi, fostul preşedinte pierde toate beneficiile pe are le are un fost şef de stat din România. Băsescu nu va mai primi indemnizație și va rămâne şi fără casa din Gogol.

Lui Traian Băsescu, în calitate de fost șef al statului, i-a fost repartizată casa din Gogol. Conform legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Traian Băsescu și-a prezentat în repetate rânduri nemulțumirea vizavi de noua locuință. Șeful statului se plângea de faptul că nu avea cabinet de lucru, însă cu toate acestea s-a mutat în casa din Gogol cu soția lui și cu cei trei câini.

Citește și Judecătorii ÎCCJ au decis: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Fostul preşedinte pierde indemnizația din partea statului și vila din Gogol

Casa atribuită de către Guvern ca reşedinţă a familiei Băsescu se află în vecinătatea Vilei Lac 3. Vila din Gogol în care stă Băsescu are parter şi etaj. Vila are cinci camere şi două camere de serviciu, însă nu are garaj şi nici spaţiu special pentru amenajarea biroului, potrivit lui Traian Băsescu. La parter se află un hol, sufrageria, bucătăria, o cameră de aşteptare şi o baie de serviciu. La etaj sunt trei dormitoare şi o baie.

„Cu totul, 166 metri pătraţi, spaţiu locuibil. Ăştia de la RA-APPS spun că 350. Poate cu băile, holurile şi terasa”, spunea Miora Roman, într-un interviu, în 2011.

Chiria lunară percepută fostului chiriaş, Mioara Roman, se ridica la 6.205 euro. În curte, de o parte şi de alta a scărilor tronează un pui de urs şi un cal, două lucrari executate în mărime naturală. Din fereastră zâmbesc muşcatele, iar din grădină, trandafirii. Curtea are în jur de 500 de metri pătraţi.

Guvernul a aprobat hotărârea prin care vila RA-APPS din cartierul Primăverii, în care a locuit Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman, îi e atribuită drept reşedinţă fostului preşedinte Traian Băsescu.

Citește și Traian Băsescu, prima reacţie după ce a fost declarat oficial colaborator al Securităţii. „Voi face demersurile legale la CEDO”

Ce nemulțumiri avea Băsescu privind casa din Gogol

Într-o scrisoare, Băsescu spunea că imobilul nu dispune de spaţiu pentru un cabinet de lucru, în care are dreptul să lucreze cel puţin cu un secretar şi un consilier, nu are un salon de primire pentru vizitatori, nu beneficiază de garaj şi nici nu asigură protecţia locatarilor, respectiv protecţia fizică şi intimitatea sa şi a familiei, atât în interior, cât şi în curte, în imediata apropiere a vilei fiind un bloc cu patru etaje, ceea ce permite supravegherea cu uşurinţă, din acest bloc, a persoanelor din vilă.

 

Beneficiile lui Traian Băsescu

„Declar orice susținere financiară, în personal sau materiale, care se adaugă mijloacelor furnizate de Parlament și care îmi este acordată în cadrul activităților mele politice de către terți, cu menționarea identității acestora:

1. susținere financiară: 16848 RON

(*) acordată de Statul Român – Indemnizație de fost Preşedinte al României

2.1 susținere sub formă de personal:

Protecție personală – asigurată de SPP

(*) acordată de Statul Român – fost Preşedinte al României

2.2 susținere sub formă de personal:

1 consilier şi un şef de cabinet (*) acordată de Statul Român – fost Preşedinte al României

3.2 susținere sub formă de materiale:

Autoturism cu şofer și cabinet de lucru (*) acordată de Statul Român – fost Preşedinte al României

3.2 susținere sub formă de materiale:

Reşedinţă oficială (*) acordată de Statul Român – fost Preşedinte al României”.