Cum arată vulturul harpie, supranumit „pasărea cu chip uman”. Forță ieșită din comun, comparată cu a unui urs

Vulturul harpie este una dintre cele mai mari păsări de pradă din lume. Caracteristica principală este expresivitatea "umană" a chipului, dar și o forță ieșită din comun datorită ghearelor care sunt adevărate arme.

09 nov. 2021, 21:01

Vulturul harpie este o creatură aproape ireală datorită chipului său expresiv, fapt ce i-a adus denumirea de „pasărea cu chip uman”.

Iar dacă aspectul său distinct nu este suficient de impresionant, atunci gulerul masiv din pene, dimensiunile și anvergura aripilor sunt elemente de-a dreptul copleșitoare pentru oricine ar întâlni o astfel de creatură.

Aceste păsări de pradă puternice pot atinge până la 1 metru înălțime și au o anvergură totală a aripilor de până la doi metri, o imagine care aduce aminte mai degrabă de monștrii din basme.

Dimensiunea sa incredibilă și aspectul unic au făcut din vulturul harpie o figură destul de populară pe internet. Fotografiile vulturului mare apar adesea pe rețelele de socializare, iar oamenii se minunează de dimensiunea lui.

O creatură cu față de om și corp de șopârlă a creat panică în această localitate. Nu le-a venit să creadă ce era de fapt ciudățenia. Imaginile au făcut încojurul lumii – FOTO

Pentru o comparație rapidă, o femelă de vultur chel cântărește în medie până la 6 kilograme, în timp ce femela vultur harpie ajunge la o greutate de 10 kilograme. Deoarece harpiile femele sunt întotdeauna de dimensiuni mai mari decât omologii lor masculini, merită remarcat faptul că un vultur harpie mascul va cântări între 5 și 7 kilograme.

În ciuda dimensiunilor sale mari, anvergura aripilor este de fapt puțin mai scurtă decât la alți vulturi, iar acest fapt se datorează habitatului. Aceste păsări rare trăiesc în zona superioară a pădurilor tropicale de câmpie din Mexic, Brazilia și nordul Argentinei. Aripile mai scurte îi ajută să navigheze mai bine prin pădure, spre deosebire de alte specii de vulturi care zboară în principal în zone mari, deschise. Cu toate acestea, vulturul harpie rămâne unul dintre cei mai mari vulturi existenți în lume.

Din punct de vedere al aspectului, penele sale negre, gri și albe sunt identice atât la masculi, cât și la femele, iar penele ridicate de pe cap dau păsării o expresivitate deosebită. Dacă aspectul gotic al vulturului harpie nu era suficient de înfricoșător, țineți cont de ghearele sale puternice. Ghearele din spate sunt de fapt mai mari decât labele unui urs grizzly și măsoară 15 centimetri lungime. De fapt, niciun alt vultur nu are gheare atât de mari. Cu o asemenea putere, nu ar trebui să fie surprinzător faptul că vulturul harpie se află în vârful lanțului său trofic.

Deci, ce mănâncă vulturul harpie? Leneșii și maimuțele sunt preferatele acestui răpitor. Rareori planează pe distanțe lungi, harpiile își conservă energia, deși au forță să ridice animale cu o greutate de până la 17 kilograme. Vânători tăcuți – nu prea vocalizează – acești vulturi vor sta ore în șir într-un copac, așteaptă doar să treacă o masă. Capabil să zboare cu până la 50 de mile pe oră, nu este nicio problemă pentru ei să coboare apoi și să-și vâneze mâncarea.

Din păcate, vulturii harpie devin o priveliște rară în America Latină, deoarece defrișările pădurilor tropicale le diminuează habitatul. Deoarece vulturii harpie sunt monogami și cresc doar un vultur la doi ani, chiar și o ușoară scădere a numărului poate îngreuna recuperarea populației. Pierderea acestui prădător de vârf în unele medii este o lovitură uriașă pentru ecosistem. De exemplu, vânătoarea lor de animale precum maimuțele capucine ajută la menținerea populațiilor sub control în mod natural. Acest lucru este important deoarece aceste maimuțe mănâncă ouă din cuiburile de păsări și, dacă nu sunt ținute sub control, ar putea provoca dispariția altor specii.

Vulturul harpie, monstrul feminin din mitologia Greciei antice

În mitologia greacă, Harpiile sunt monștri feminini, care aparțin generației divine primordiale, cea de dinaintea Olimpienilor. La început, au fost două, apoi numărul lor sporește, devenind trei. Aveau chip de femeie bătrână și corp de pasăre, cu aripi mari și gheare ascuțite. Răpeau sufletele morților. Prin unirea cu zeul Zefir, una din ele a dat naștere celor doi cai divini ai lui Ahile, Xanthos și Balie, iuți ca vântul.

Numite și „hoții”, ele sunt descrise, în versiuni timpurii ale mitologiei grecești, ca fecioare frumoase, înaripate. Mai târziu ele au devenit monștri înaripați, cu fețe de femei bătrâne și urâte, care au gheare ascuțite și încovoiate. Sunt reprezentate cărând persoane spre lumea subterană, pedepsindu-le sau torturându-le. Persoanele pe care le luau cu ele nu mai erau văzute niciodată. Harpiile sunt, probabil, personificările vânturilor de furtună. Numele lor sunt: Aello, Celaeno și Ocypete.

Speciile de păsări potrivite pentru apartament. Marele Gri African poate învăţa peste două mii de cuvinte

Miroseau îngrozitor și erau veșnic flămânde. Cele trei harpii îi atacau pe troienii care acostasera din cauza furtunii în insulele Strofade. În concluzie, harpiile întruchipeaza acțiunea devastatoare a viciilor și a răutății umane iar despre o femeie care este rea și hrăpăreață, se spune ca este o harpie. Se spune că erau fiicele lui Thaumas și ale oceanidei Elektra (într-o altă variantă,fiice ale lui Poseidon și Geea). Ele răpeau copiii și sufletele morților. Din porunca Herei ele au spurcat bucatele ce se aflau în fața nefericitului rege Phineus.Acesta a cerut ajutorul boreazilor (Zetes și Calais) care le-au biruit și le-au pus pe fugă. Ele intervin și in legenda regelui Pandareos, răpindu-i fetele.