Vicepremierul Dragoș Anastasiu vine cu o poziție publică, după ce i s-a cerut demisia din Guvern, în contextul în care a recunoscut că a dat mită la ANAF.
„În spațiul public au apărut informații despre implicarea mea într-un dosar de corupție care viza mai mulți funcționari ai ANAF.
Pe scurt: În dosar am fost martor, nu denunțător. Nu a existat nicio acțiune împotriva mea, nu am avut niciun fel de avantaj din punct de vedere juridic, iar în dosar au fost implicate și alte societăți comerciale care au fost în aceeași situație. Nu am avut niciodată nicio condamnare penală.
Context: Unul cunoscut, din păcate, de prea mulți antreprenori, mai ales în vremurile acelea de acum 15-17 ani. Unii funcționari ai statului român care presau și chiar șantajau firmele, „recomandând” soluții de tip contract de consultanță cu o firmă pusă pe tavă de funcționar pentru a corecta așa-zisele nereguli descoperite în urma controalelor.
Citește și: Bolojan sare în apărarea vicepremierului acuzat de dare de mită. Dragoș Anastasiu nu va fi demis
Când, fiind antreprenor, gestionezi mai multe companii care, la rândul lor, sunt conduse de manageri, este imposibil să ai informații la zi și amănunte despre toate operațiunile în derulare. Dar atunci când ai informațiile complete, trebuie să acționezi corect și în spiritul legii. Asta este ceea ce am făcut eu.
Îmi doresc ca din ce în ce mai mulți antreprenori să găsească curajul să nu accepte niciodată presiuni de tipul celor la care mulți dintre noi am fost supuși.
Sunt astăzi în Guvernul României și pentru că nu vreau ca alți anterprenori români să mai fie subiectul unui astfel de abuz de putere din partea unor angajați ai statului care ar trebui să lucreze în beneficiul oamenilor, nu împotriva lor”, a transmis vicepremierul Dragoș Anastasiu, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a fost audiat în calitate de martor în dosarul de corupție în care fosta inspectoare ANAF, Angela Burlacu, a fost condamnată pentru luare de mită. În fața instanței, Anastasiu a recunoscut că a oferit sume de bani reprezentând mită în mod repetat, pe o perioadă de aproximativ opt ani.
Informațiile apar într-un document oficial al instanței, care arată că vicepremierul a semnat un contract fictiv pentru a masca plățile ilegale către funcționara publică.
După apariția în spațiul public a acestor informații, jurnaliștii l-au întrebat pe președintele României, Nicușor Dan, dacă este o problemă de moralitate ca Dragoș Anastasiu să rămână în funcția de vicepremier. În replică, acesta a afirmat că nu este informat cu privire la situația vicepremierului.
Nicușor Dan a adăugat că, în general, grupurile de lucru din administrație sunt necesare și ar trebui să implice expertiză externă pentru îmbunătățirea proceselor, deoarece statul român, în opinia sa, funcționează într-o rutină administrativă care împiedică apariția reformelor din interiorul sistemului.
„Nu sunt informat despre situația domnului Anastasiu”, a transmis Nicușor Dan.