Doi frați din India au reușit să facă avere, adunând chiștoace. Deși au început modest, acum au ajuns să recicleze 6-7 milioane de mucuri de țigară zilnic, iar deșeurile sunt transformate în obiecte precum jucării, perne sau chiar hârtie.
Naman și Vipul Gupta au reușit să dezvolte o tehnologie unică pentru reciclarea acestui deșeu toxic și au transformat mucurile de țigară în jucării de pluș. În decurs de șase ani, au reușit să construiască o companie care valorează câteva milioane de dolari, să contribuie la rezolvarea unei probleme de mediu majore, dar și să creeze foarte multe locuri de muncă.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că oamenii aruncă anual aproximativ 4,5 trilioane de chiștoace, iar conform calculelor National Geographic, numai o tremie dintre acestea ajung în coșurile de gunoi. Restul ajung în natură, devenind astfel o sursă majoră de poluare.
Narman Gupta a început să reflecteze asupra problemelor reprezentate de chiștoace încă din 2015, pe vremea când era student la universitate.
„Mucurile îmi săreau în ochi peste tot: pe trotuare, în parcuri, lângă stațiile de autobuz. Am fost uimit că nimeni nu vorbea despre acest poluant major, creat de mâna omului”, spune el. Problema nu era specifică doar regiunii capitalei, ci afecta întreaga țară. În plus, nu exista nicio inițiativă reală de combatere: lipseau reglementările și infrastructura necesară pentru eliminarea acestor deșeuri.
Citește și : Fetiță de 8 ani, moartă pe canapea după ce a acceptat „Provocarea deodorantului” pe TikTok
Naman i-a împărtășit ideea fratelui său mai mare, Vipul Gupta, care este inginer, iar acesta a fost de acord, astfel că a început afacerea.
„Când mi-a spus că vrea să lupte împotriva crizei ecologice prin reciclarea mucurilor de țigară, am crezut imediat în el și în misiunea lui. Hotărârea lui m-a inspirat”, își amintește Vipul.
Pe 25 septembrie 2018, frații au fondat o companie, iar Vipul și-a asumat responsabilitatea pentru partea tehnică: a ales echipamentele, a amenajat laboratorul, a găsit substanțele chimice necesare procesului și a organizat întregul flux de reciclare.
Reciclatul nu era suficient pentru cei doi, așa că le-a venit ideea de a transforma mucurile de țigară în jucării de pluș, perne, hârtie reciclată sau soluții anti-țânțari.
Investiția i-a costat 21.660 de euro, iar cel mai greu pas a fost colectarea efectivă a mucurilor de țigară, astfel că au fost angajați muncitori din salubritate.
Inițial, reușeau să adune numai 30-40 de chiștoace pe zi, însă treptat, acest proces a fost eficientizat. Astfel, în iunie 2022, peste 2.000 de persoane din mai mult de 250 de districte au luat parte la procesul de colectare și adunau zilnic până la o tonă de resturi de țigări.
Citește și : Taxa se dublează de vineri, 18 aprilie 2025. Cine sunt românii care o plătesc obligatoriu
În paralel, frații Gupta au început să dezvolte o infrastructură urbană specializată, dedicată colectării mucurilor, dar și campanii de informare și educare pentru public.
Împreună cu experți, au proiectat coșuri speciale, denumite V bins – containere rezistente la foc și umiditate, destinate exclusiv colectării mucurilor.
„Instalăm V bins în locurile unde se fumează cel mai frecvent: lângă chioșcurile de tutun, în birouri, centre comerciale și clădiri de afaceri – în zone special amenajate, pentru a colecta deșeurile direct de la sursă”, explică Naman Gupta.
În prezent, aceștia reciclează „șase-șapte milioane” de chiștoace zilnic, care reprezintă numai 2% din totalul deșeurilor de acest tip din India, afirmă Naman Gupta.