Cum au reușit românii să fenteze sistemul universitar din Marea Britanie. Mii de studenți fictivi s-au înscris la facultate doar pentru a pune mâna pe bani

Anchetă de amploare în Marea Britanie, după ce s-a descoperit că mii de studenți străini, printre care și foarte mulți români, ar fi luat împrumuturi universitare însă nu au rambursat datoriile. Pagubee sunt estimate la 60 de milioane de lire sterline.
Alina Costache
24 mart. 2025, 17:57
Cum au reușit românii să fenteze sistemul universitar din Marea Britanie. Mii de studenți fictivi s-au înscris la facultate doar pentru a pune mâna pe bani
Studenți români acuzați că au fraudat sistemul de împrumuturi universitare din Marea Britanie

Mii de studenți, majoritatea români, sunt suspectați că au obținut fraudulos sute de milioane de lire sterține prin sistemul britanic de împrumuturi universitare, conform unei investigații realizate de The Sunday Times. Autoritățile din Marea Britanie descriu fenomenul drept o „schemă de recrutare organizată”, în care „studenți fictivi” s-ar fi înscris doar pentru a pune mâna pe bani, fără intenția de a merge la cursuri sau de a rambursa datoriile.

Citește și: Un bucătar italian stabilit în România critică prețurile exagerate din restaurante: „Serios, 70 de lei o farfurie de paste?”

Ancheta publicației britanice arată că fraudele au fost facilitate de universitățile francizate, colegii mai mici care funcționează sub umbrela unor instituții consacrate. Șase astfel de instituții sunt vizate de investigație, unele având între 35% și 55% dintre studenți de naționalitate română.

Așa-zișii studenți se înscriau, primeau primul împrumut de întreținere, estimat la 4.000 de lire sterline, apoi renunțau la studii pentru a relua ciclul în anul următor.

Compania pentru Împrumuturi Studențești (SLC) a identidicat, în perioada 2022 – 2023, peste 3.500 de cereri suspecte, cu o valoare totală de 60 de miliaone de lire sterline. Cele mai recente date arată că frauda a luat amploare și ar putea depăși câteva sute de milioane.

Într-un caz particular, un colegiu francizat a raportat venituri anuale de 234 de milioane de lire și o creștere spectaculoasă a profitului – 1.266% în doar trei ani.

Pe rețelele sociale, agenți de recrutare promovează accesul facil la astfel de cursuri, promițând finanțare chiar și pentru cei care nu cunosc limba engleză. În mai multe postări redactate în limba română, se sugerează că lipsa competențelor lingvistice nu reprezintă un impediment.

Într-o postare a unui astfel de agent în limba română se spune „Nu știi engleză, dar vrei să intri la universitate în UK?”.

Un internaut răspunde și confirmă ceea ce a spus agentul:  „Da, așa e în UK fără engleză la facultate. Abia știu 2 cuvinte și trec pentru că ei iau bani și noi îi luăm și facultatea nu e deranjată că nu știi engleză”.

După ce sunt acceptați, studenții pot primi până la 13.700 de lire sterline pe an sub formă de împrumut de întreținere, bani virați direct în conturile personale. Rambursarea începe numai dacă venitul anual depășește 25.000 de lire sterline, iar în caz contrar datoria este ștearsă după 40 de ani. Nu doar studenții beneficiază de sumele plătite de stat pentru școlarizare, ci și agențiile de recrutare, dar și colegiile implicate.

Citește și: Mii de copii din România vin la școală pentru o porție de mâncare: ”Sunt copii care nu știau în ce mână se ține furculița, ce trebuie să mănânce”

Statisticile oficiale arată o creștere uriașă a cererilor de împrumut venite din partea românilor: de la 5.000 în anul universtitar 2015 – 2916, la 84.000 în 2023 – 2024. În prezent, 71.000 de studenți români au solicitat astfel de rambursări, în comparație cu 19.000 de polonezi și 16.000 de italieni, ceea ce a atras atenția autorităților din Marea Britanie.

Datoria totală a împrumuturilor pentru studenți din Marea Britanie, garantată de contribuabili, a ajuns la 236 de miliarde de lire sterline și se estimează că va atinge 500 de miliarde de lire în anii 2040.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Dezinformare de proporții în România. Pericol de blackout
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri