Cum au votat liderii politici, mesajele şi observaţiile acestora. Rareş Bogdan: „În diaspora, procesul de votare merge greu”

Mai mulţi politicieni de top s-au prezentat deja la secţiile de votare până la ora 10.00, la mai puţin de trei ore de la deschiderea urnelor. Între aceştia, Corina Creţu, numărul 1 pe lista Pro România pentru alegerile europarlamentare, şi Rareş Bogdan, cel afla în fruntea listei PNL.

26 mai 2019, 06:47
Cum au votat liderii politici, mesajele şi observaţiile acestora. Rareş Bogdan: „În diaspora, procesul de votare merge greu”

Comisarul european Corina Creţu a declarat, duminică, la ieşirea de la urne, că a votat cu speranţa unui nou început. „Am votat cu speranţa unui nou început. Îmi pare bine să fiu în cadrul organizaţiei Cluj, a judeţului, a organizaţiei din Cluj-Napoca. Am venit să votez pentru echipa noastră de profesionişti, pentru un viitor mai bun pentru România, un viitor care sigur să ne întărească prestigiul şi respectul în cadrul Uniunii Europene„, a spus comisarul european. Întrebată dacă a votat şi pentru referendum, Corina Creţu a spus că „aşa este normal”.

Buletinele de vot pentru referendum de fapt ar trebui să oblige statul român să aplice nişte legi care există deja„, a spus aceasta. Comisarul european a venit la secţia de votare însoţită de Ioan Rus, fost ministru în mai multe guverne, şi de reprezentanţi ai Pro România Cluj. „Eu am votat cu speranţa unei structurări solide a unei noi stângi europene adevărate în România. Şi am votat şi pentru referendum şi pentru Pro România„, a declarat, la rândul său, Ioan Rus.

La rândul său, candidatul liberal Rareş Bogdan, a spus: „România este o țară a oamenilor cinstiți, este a oamenilor civilizați, a oamenilor muncitori. Am votat pentru o Românie care nu este dominată de infractori, de hoție, de corupție”. Totodată, el a semnalat şi probeleme în procesul de vot în străinătate. „Am văzut cu îngrijoare ce se întâmplă în disapora, la Madrid, în Germania, la Paris, acolo unde deja sunt cozi extrem de mari. Procesul merge greu, sper să nu întâmple ce s-a întâmplat acum 4 ani, iar oamenii să îşi exercite dreptul de vot„, a mai afirmat Rareş Bogdan.

Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a votat la Sibiu şi a adresat duminică îndemnul ca alegătorii să meargă la vot, precizând că are mare încredere în România. „Am votat pentru competenţă şi onestitate în Europa. Este un moment în care românii pot să îşi exprime opinia lor, oricare ar fi aceasta pot să şi-o exprime, de aceea mesajul este unul clar şi explicit: veniţi la vot. (…) Cu cât suntem mai mulţi, cu atât România de astăzi, aşa cum este ea, îşi va exprima vocea şi va fi recunoscută. Haideţi la vot, avem mare încredere în România!„, a declarat Dan Barna, la ieşirea de urne.

Barna spune că „este un mesaj foarte bun” că românii din Diaspora merg la vot. „Legat de Diaspora, am văzut deja fotografiile, am văzut imaginile de la Munchen cu acea coadă pe sute de metri, pe mai multe rânduri. Este un mesaj foarte bun din punctul meu de vedere, pentru că arată că românii, oriunde se află în acest moment, îşi asumă decizia pentru viitorul ţării noastre (…) Faptul că românii din Diaspora merg la vot, faptul că românii din Diaspora sună acasă şi îşi trimit rudele la vot arată că începe să ne pese„, a mai spus liderul USR.

În ceea ce o priveşte pe Ecaterina Andronescu, ea a declarat că a votat cu speranţa ca aceia care vor reprezenta România în Parlamentul European să slujească ţara aşa cum trebuie. „Am votat cu speranţa că cei care merg acolo ne vor reprezenta şi vor sluji România. Este un cuvânt care mie îmi place foarte mult, pentru toţi cei care se află în piaţa publică să spunem aşa – trebuie să îşi slujească ţara. Am votat şi cu speranţa că vom fi parte din deciziile care se iau, decizii care nu sunt deloc puţine şi afectează practic toată populaţia României şi, de aceea, este foarte bine să avem reprezentanţi acolo care să fie şi profesionişti şi să susţină România„, a spus, duminică, Andronescu.

Ministrul a precizat că nu a votat la referendum întrucât „nu trebuie amestecate lucrurile”. „Nu am votat (la referendum – n.r.), pentru că eu cred că nu trebuia să amestecăm lucrurile. Sunt de acord că vocea poporului trebuie să conteze permanent şi poporul poate fi consultat oricând, dar încercarea aceasta de a asocia cu alegerile europarlamentare mie, personal, nu mi-a plăcut şi am spus lucrul acesta înainte de a se decide şi, ca urmare, am respectat ceea ce am gândit„, a explicat Ecaterina Andronescu.