Cum combaţi astenia de primăvară în mod eficient. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Treziţi-vă dimineaţa, faceţi un duş rece, mâncaţi curat”

Astenia este o slăbire generală a organismului, manifestată printr-o oboseală accentuată care afectează nu numai starea psihică, dar și pe cea fizică. Prof. dr. Vlad Ciurea este, însă, de părere, că astenia nici nu există în realitate, dar are câteva recomandări pentru persoanele care se simt slăbite în această perioadă.

17 mart. 2023, 16:33
Cum combaţi astenia de primăvară în mod eficient. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Treziţi-vă dimineaţa, faceţi un duş rece, mâncaţi curat”

Prof. dr. Vlad Ciurea atrage atenţia asupra cuvintelor pe care le folosim care ne pot influenţa modul în care ne gândim. Reputatul profesor dă exemplul unor cuvinte precum boală sau bătrâneţe, cuvinte care transmit un semnal negativ creierului, demoralizându-ne.

Despre aşa-zisa astenie, profesorul Ciurea explică faptul că, de fapt, este vorba despre o perioadă de tranziţie între iarnă şi primăvară, perioada în care organismul nostru luptă să se adapteze la noul anotimp. Ţine, însă, de noi să-l ajutăm să se adapteze mai uşor, prin alimentaţie curată, mişcare în aer curat şi odihnă suficientă.

Cum combaţi astenia de primăvară în mod eficient. Recaomdările prof. dr. Vlad Ciurea

În primul rând că nu trebuie să ne gândim la astenie. Cuvântul trebuie să iasă, sunt anumite cuvinte pe care nu trebuie să le folosim. Dacă se poate, să nu folosim cuvântul boală. În loc de boală să zicem disfuncţionalitate de organ, să nu folosim cuvântul bătrâneţe. În Danemarca, unde am lucrat, se spune senior. Foarte multă lume se ascunde şi multe doamne în spatele cuvântului astenie.

Citeste si Schimbările miraculoase care au loc în corp atunci când rosteşti rugăciunea Tatăl Nostru. Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Serotonina este dovada prezenţei lui Dumnezeu în corp”

Haideţi să o luăm invers: V-aţi odihnit aseară? Aţi fumat? Aţi stat la taclale? Aţi băut cafea după ora 18.00? Dacă în această perioadă de primăvară, care înseamnă o redeschidere a florilor, a sufletului, a iubirii, a naturii, eu mă plâng de astenie… În loc să deschid geamul să inspir aer curat. Nu există astenie, este doar în căpuşorul nostru format.

Fiziologic, organismul iese din hibernare şi începe să evolueze primăvară şi atunci să zicem că are o perioadă în care se adaptează mai greu. Noi trebuie să îl facem să se adapteze mai repede.

Treziţi-vă de dimineaţă, faceţi un duş rece, după unul cald, duşuri scoţiene, mâncaţi curat, fructe, legume româneşti, seara beţi un pahar de vin să puteţi dormi liniştiţi, gândiţi numai pozitiv şi veţi ieşi din această astenie. Toate lucrurile acestea simple… Toate seminţele au vitamina C. Nici nu trebuie să ne gândim la astenie„, a declarat prof. dr. Vlad Ciurea la Antena 3.

Citeste si Medicul Vlad Ciurea, mărturisiri despre copilăria petrecută la Vaslui: „Nu exista televizor, internet, ra­­dioul mergea mai rar!”