Cum corectam si prevenim pronuntia incorecta la copii

Pronuntia cuvintelor, asa cum sunt ele prezentate intr-un dex online sau unul clasic, este un factor esential in exprimarea corecta, coerenta si persuasiva. Pentru cei mai multi dintre copii, deprinderea unei bune pronuntii porneste inca de la primele stagii ale invatarii limbajului. Cei mici se confrunta cel mai adesea cu probleme de pronuntie, probleme ce in timp pot influenta in mod negativ dezvoltarea limbajului.
Romania TV
14 dec. 2015, 11:09
Cum corectam si prevenim pronuntia incorecta la copii

Depistarea din timp a problemelor de pronuntie

Problemele de pronuntie pot interfera cu invatarea cititului fluent si deprinderile corecte de scriere, creand copiilor probleme in a se adapta si a tine pasul cu programa scolara. In mod ideal, problemele de pronuntie trebuie identificate de parinti si corectate din timp cu ajutorul unor exercitii special concepute de specialisti.

Anumiti factori pot influenta si favoriza aparitia unor astfel de probleme:

1. Factorii genetici, cu precadere factori care afecteaza sistemul nervos central: auzul sau organele fono-articulatorii. Anumite boli ale copilariei netratate la timp pot avea efecte grave asupra capacitatii de pronuntie (scarlatina, rujeola sau pojarul). Si adultii pot fi afectati din cauza unor intoxicatii cu substante chimice, alcool sau infectii.

2. Factorii functionali cum ar fi insuficientele ale auzului care afecteaza grav dezvoltarea limbajului la copii.

3. Factori psiho-neurologici, intalniti in mod special la copiii cu probleme de memorie sau atentie si copiii cu deficit mintal.

4. Factori psiho-sociali, care au legatura cu mediul in care creste copilul. Acesti factori sunt influentati direct de parinti, care pot agrava problema ignorand sau necorectand defectele de vorbire sau pronuntie, ori neprezentand interes pentru stimularea vorbirii copiilor cu varste fragede. Factorii precum situatiile tensionate sau suprasolicitarile pot rezultate de asemenea in disfunctii verbale.

Tulburarile de limbaj

Tulburarile de limbaj sunt de diverse tipuri, unele dintre acestea pot fi corectate prin exercitii si incercari de imbogatire ale vocabularului folosind un dictionar de sinonime spre exemplu, altele au nevoie de ajutor de specialitate.

In principal, aceste tulburari de limbaj se impart pe 7 mari categorii:

1. Tulburarile de pronuntie sau articulatie. Acest tip de tulburari sunt cele mai frecvente si usor de recunoscut, fiind reprezentate de emiterea incorecta a sunetelor. In aceasta categorie intra si una dintre cele mai intalnite, dislalia definita in DexOnline.net ca „greutate in articulare a cuvintelor„. Copiii cu aceasta problema au dificultati de pronuntie deformand sau omitand sunetele suieratoare si siflante.

2. Tulburarile de ritm sau fluenta. Intre aceste tipuri de tulburari poate cea mai cunoscuta este balbaiala, care se manifesta prin repetarea necontrolata a unor silabe. Astfel de probleme se rezolva prin consultarea unui logoped. Alte probleme din aceasta categorie sunt logonevroza (repetitia anumitor sunete pe fond nervos) si tahilalia sau bradilalia, tulburari caracterizate prin vorbire rapida precipitata sau o vorbire prea lenta.

3. Tulburari de voce. Aceste tulburari afecteaza melodicitatea, intensitatea sau timbrul vocii si apar de obicei in urma unor afectiuni pe plan afectiv. Dintre acestea mentionam afonia, descrisa intr-un dex online ca „pierderea totala sau partiala a vocii” si disfonia „tulburari de natura fonatorie a vocii„.

4. Tulburari ale limbajului citit-scris. Si aceste tulburari pot aparea pe fondul unor traume emotionale sau a suprasolicitarii. Printre acestea se numara dislalia si disgrafia, tulburari de citire. Pentru recuperare se recomanda folosirea unui dictionar de sinonime pentru imbogatirea treptata a vocabularului, dar si exercitii de limbaj.

5. Tulburari polimorfe. In aceasta categorie intra afazia, a carei definitie o traduce ca si o „pierdere totala sau partiala a intelegerii si a posibilitatii de a reda cuvintele, ca urmare a unei leziuni cerebrale; disfazie, alalie„.

6. Tulburari de dezvoltare a limbajului. In aceasta categorie intra mutismul si retardul sau intarzierea generala a vorbirii.

7. Tulburarile limbajului plecate de la disfunctii psihice. In aceasta categorie intra dilogia (tulburare mentala a limbajului sub aspectul formei, dar si al continutului), ecolalia (limitare a limbajului la limitarea acelorasi fraze sau cuvinte) si jargonofazii (tulburari caracterizate prin exprimare neinteligibila).

Metode de corectare a problemelor de pronuntie si limbaj

Insusirea corecta a limbii inca din primele stadii de dezvoltare ale limbajului sunt extrem de importante, insa la copiii de varste mai mari cu astfel de probleme este nevoie de exercitii din ce in ce mai complexe. Unele probleme simple ale copiilor cu disfunctii de pronuntie sau comunicare usoare se pot rezolva punand accentul pe imbogatirea vocabularului lucrand in paralel cu un dex online sau un dictionar de sinonime.

Parintii trebuie sa inteleaga ca perioada de dezvoltare a aparatului verbo-motor este destul de lunga, astfel incat copiii de varste scolare mici pot avea probleme absolut normale de imitare a sunetelor.

Cu toate ca greselile de pronuntie la varsta prescolara si varsta scolara mica sunt normale, acestea nu trebuie trecute cu vederea sau ignorate, ele trebuie tratate cu maximul de seriozitate inca de la primele semne. Pentru greseli de pronuntie minore nu se recomanda exercitii de reproducere treptata a sunetelor, silabelor sau cuvintelor pana la pronuntarea corecta, pentru ca aceasta abordare supune copilul la un stres ce ii poate obosi sistemul nervos.

Specialistii recomanda in schimb jocuri special concepute pentru corectarea problemelor de pronuntie si de limbaj, jocuri cu caracter imitativ, insa adaptate la cerinte in functie de tipul de tulburare cu care se confrunta copilul. Dintre astfel de jocuri merita mentionate:

  • Ursul si albinele (pentru repetarea grupului bzzz);
  • Fetita si gastele (pentru repetarea sunetului sss).

Alte modalitati de stimulare ale dezvoltarii unei pronuntii corecte sunt jocurile care pun accent pe vorbirea soptita, articularea surda sau vorbirea in ritm rapid. Pentru astfel de jocuri se pot folosi versuri, spre exemplu: Un cocos cu galosi, Isi ia boabe dintr-un cos, Langa el, sprintenel, Ar manca si-un cocosel.

Se mai pot folosi si structuri special concepute pentru a stimula pronuntia corecta si usurinta de pronuntie a unor structuri adesea dificile pentru copii:

  • Trei cocostarci, Stau cocotati, Pe streasina surii
  • Capra sare piatra/piatra crap-n patru/capra crapa piatra-n patru

Pentru cele mai bune rezultate, dificultatea acestor joculete trebuie crescuta treptat.

Copiilor cu dificultati de citire si de scriere se recomanda ca, inclusiv dupa rezolvarea problemelor prin exercitiu, sa se mentina pe toata perioada de scolarizare un accent special pe imbogatirea vocabularului cu ajutorul unei dex online sau al unui dictionar de sinonime.

Cauta cele mai bune sisteme pe supraveghere pe http://www.skut.ro/

DailyBusiness
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
Spynews
Cum s-au îmbrăcat soțiile de fotbaliști la nunta lui Florinel Coman și a Ioanei Timofeciuc. Dennis Man, Darius Olaru și Denis Alibec s-au numărat printre invitați
Bzi.ro
Andreea Esca și-a făcut talentul la ziua Loredanei Groza! A luat microfonul în mână și a făcut senzație
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu contractele la energie electrică. Toți românii trebuie să știe ultima decizie. Se aplică la PPC (fostul Enel), Hidroelectrica, Engie, EON, Electrica și Premier Energy
Capital.ro
România a pierdut un simbol al teatrului și filmului. Actorul s-a stins prea tânăr, lăsând o moștenire culturală de mare preț
Playtech.ro
Amenzi de mii de lei pentru românii care stau la bloc şi nu permit accesul în locuinţă. Cazurile în care sunt obligaţi să facă asta
DailyBusiness
Bacalaureat 2025: A început proba la Limba română pentru peste 100.000 de elevi
Adevarul
Netanyahu s-a comportat neobișnuit înainte de atacul asupra Iranului, dezvăluie medicul său
wowbiz.ro
Imaginile care îți frâng inima: fetița Teodorei, surprinsă pentru prima dată după tragedie. Cum a reacționat când și-a revăzut prietenii
Spynews
Jo trece prin momente dificile. Mesajul sfâșietor publicat de artistă: "Am atâtea întrebări"
Spynews
Orașul superb din Croația pe care să îl vizitezi. Locul este popular pentru plajele întinse și istoria bogată
Evz.ro
Blocaj în recalcularea pensiilor. Bătrânii pierd bani...
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Simona Halep a atras privirile la Cluj. Cum a ieșit la plimbare
kanald.ro
Un cuplu britanic și-a luat rămas bun pe Instagram înainte de prăbușirea zborului Air India. Ce mesaj au transmis aceștia chiar înainte de decolare
Cancan.ro
Inmormântarea lui Ion Iliescu, subiect de scandal! Care este motivul principal și ce dorință ar avea fostul președinte
Playsport.ro
Ce sumă maximă poți retrage de la bancomat fără să fii luat la întrebări de bancă sau de ANAF
Capital.ro
Proprietarii de case și apartamente vor plăti mai mult. Ordin în România din 1 ianuarie: Așa e normal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ion Țiriac dă România peste cap și trage metroul până la Otopeni: „În 6 luni, cu niște mititei, chinezi”
stirilekanald.ro
Soț și soție, găsiți morți în cort, în timpul unei drumeții! Ireal care a fost cauza decesului
Ultimă oră. Ilie Bolojan a refuză. Care este noua variantă
MediaFlux
Dispar prețurile mici la energie. Hidroelectrica face anunțul pentru toți clienții
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Spectacol cu robot dansator pe manele, la zilele unei comune din Teleorman, fără canalizare  (VIDEO)