Cum corectam si prevenim pronuntia incorecta la copii

Pronuntia cuvintelor, asa cum sunt ele prezentate intr-un dex online sau unul clasic, este un factor esential in exprimarea corecta, coerenta si persuasiva. Pentru cei mai multi dintre copii, deprinderea unei bune pronuntii porneste inca de la primele stagii ale invatarii limbajului. Cei mici se confrunta cel mai adesea cu probleme de pronuntie, probleme ce in timp pot influenta in mod negativ dezvoltarea limbajului.

RomaniaTV.net
14 dec. 2015, 11:09

Depistarea din timp a problemelor de pronuntie

Problemele de pronuntie pot interfera cu invatarea cititului fluent si deprinderile corecte de scriere, creand copiilor probleme in a se adapta si a tine pasul cu programa scolara. In mod ideal, problemele de pronuntie trebuie identificate de parinti si corectate din timp cu ajutorul unor exercitii special concepute de specialisti.

Anumiti factori pot influenta si favoriza aparitia unor astfel de probleme:

1. Factorii genetici, cu precadere factori care afecteaza sistemul nervos central: auzul sau organele fono-articulatorii. Anumite boli ale copilariei netratate la timp pot avea efecte grave asupra capacitatii de pronuntie (scarlatina, rujeola sau pojarul). Si adultii pot fi afectati din cauza unor intoxicatii cu substante chimice, alcool sau infectii.

2. Factorii functionali cum ar fi insuficientele ale auzului care afecteaza grav dezvoltarea limbajului la copii.

3. Factori psiho-neurologici, intalniti in mod special la copiii cu probleme de memorie sau atentie si copiii cu deficit mintal.

4. Factori psiho-sociali, care au legatura cu mediul in care creste copilul. Acesti factori sunt influentati direct de parinti, care pot agrava problema ignorand sau necorectand defectele de vorbire sau pronuntie, ori neprezentand interes pentru stimularea vorbirii copiilor cu varste fragede. Factorii precum situatiile tensionate sau suprasolicitarile pot rezultate de asemenea in disfunctii verbale.

Tulburarile de limbaj

Tulburarile de limbaj sunt de diverse tipuri, unele dintre acestea pot fi corectate prin exercitii si incercari de imbogatire ale vocabularului folosind un dictionar de sinonime spre exemplu, altele au nevoie de ajutor de specialitate.

In principal, aceste tulburari de limbaj se impart pe 7 mari categorii:

1. Tulburarile de pronuntie sau articulatie. Acest tip de tulburari sunt cele mai frecvente si usor de recunoscut, fiind reprezentate de emiterea incorecta a sunetelor. In aceasta categorie intra si una dintre cele mai intalnite, dislalia definita in DexOnline.net ca „greutate in articulare a cuvintelor„. Copiii cu aceasta problema au dificultati de pronuntie deformand sau omitand sunetele suieratoare si siflante.

2. Tulburarile de ritm sau fluenta. Intre aceste tipuri de tulburari poate cea mai cunoscuta este balbaiala, care se manifesta prin repetarea necontrolata a unor silabe. Astfel de probleme se rezolva prin consultarea unui logoped. Alte probleme din aceasta categorie sunt logonevroza (repetitia anumitor sunete pe fond nervos) si tahilalia sau bradilalia, tulburari caracterizate prin vorbire rapida precipitata sau o vorbire prea lenta.

3. Tulburari de voce. Aceste tulburari afecteaza melodicitatea, intensitatea sau timbrul vocii si apar de obicei in urma unor afectiuni pe plan afectiv. Dintre acestea mentionam afonia, descrisa intr-un dex online ca „pierderea totala sau partiala a vocii” si disfonia „tulburari de natura fonatorie a vocii„.

4. Tulburari ale limbajului citit-scris. Si aceste tulburari pot aparea pe fondul unor traume emotionale sau a suprasolicitarii. Printre acestea se numara dislalia si disgrafia, tulburari de citire. Pentru recuperare se recomanda folosirea unui dictionar de sinonime pentru imbogatirea treptata a vocabularului, dar si exercitii de limbaj.

5. Tulburari polimorfe. In aceasta categorie intra afazia, a carei definitie o traduce ca si o „pierdere totala sau partiala a intelegerii si a posibilitatii de a reda cuvintele, ca urmare a unei leziuni cerebrale; disfazie, alalie„.

6. Tulburari de dezvoltare a limbajului. In aceasta categorie intra mutismul si retardul sau intarzierea generala a vorbirii.

7. Tulburarile limbajului plecate de la disfunctii psihice. In aceasta categorie intra dilogia (tulburare mentala a limbajului sub aspectul formei, dar si al continutului), ecolalia (limitare a limbajului la limitarea acelorasi fraze sau cuvinte) si jargonofazii (tulburari caracterizate prin exprimare neinteligibila).

Metode de corectare a problemelor de pronuntie si limbaj

Insusirea corecta a limbii inca din primele stadii de dezvoltare ale limbajului sunt extrem de importante, insa la copiii de varste mai mari cu astfel de probleme este nevoie de exercitii din ce in ce mai complexe. Unele probleme simple ale copiilor cu disfunctii de pronuntie sau comunicare usoare se pot rezolva punand accentul pe imbogatirea vocabularului lucrand in paralel cu un dex online sau un dictionar de sinonime.

Parintii trebuie sa inteleaga ca perioada de dezvoltare a aparatului verbo-motor este destul de lunga, astfel incat copiii de varste scolare mici pot avea probleme absolut normale de imitare a sunetelor.

Cu toate ca greselile de pronuntie la varsta prescolara si varsta scolara mica sunt normale, acestea nu trebuie trecute cu vederea sau ignorate, ele trebuie tratate cu maximul de seriozitate inca de la primele semne. Pentru greseli de pronuntie minore nu se recomanda exercitii de reproducere treptata a sunetelor, silabelor sau cuvintelor pana la pronuntarea corecta, pentru ca aceasta abordare supune copilul la un stres ce ii poate obosi sistemul nervos.

Specialistii recomanda in schimb jocuri special concepute pentru corectarea problemelor de pronuntie si de limbaj, jocuri cu caracter imitativ, insa adaptate la cerinte in functie de tipul de tulburare cu care se confrunta copilul. Dintre astfel de jocuri merita mentionate:

  • Ursul si albinele (pentru repetarea grupului bzzz);
  • Fetita si gastele (pentru repetarea sunetului sss).

Alte modalitati de stimulare ale dezvoltarii unei pronuntii corecte sunt jocurile care pun accent pe vorbirea soptita, articularea surda sau vorbirea in ritm rapid. Pentru astfel de jocuri se pot folosi versuri, spre exemplu: Un cocos cu galosi, Isi ia boabe dintr-un cos, Langa el, sprintenel, Ar manca si-un cocosel.

Se mai pot folosi si structuri special concepute pentru a stimula pronuntia corecta si usurinta de pronuntie a unor structuri adesea dificile pentru copii:

  • Trei cocostarci, Stau cocotati, Pe streasina surii
  • Capra sare piatra/piatra crap-n patru/capra crapa piatra-n patru

Pentru cele mai bune rezultate, dificultatea acestor joculete trebuie crescuta treptat.

Copiilor cu dificultati de citire si de scriere se recomanda ca, inclusiv dupa rezolvarea problemelor prin exercitiu, sa se mentina pe toata perioada de scolarizare un accent special pe imbogatirea vocabularului cu ajutorul unei dex online sau al unui dictionar de sinonime.

Cauta cele mai bune sisteme pe supraveghere pe http://www.skut.ro/