Cum descoperi dacă ai boala secolului care a afectat mai mult de 50% din populaţie

Mai mult de jumătate din populația planetei suferă de boala secolului, numită de americani „burnout“ și devenită deja un fenomen de masă. Statisticile alarmante reușesc să îi determine pe oameni să fie mai atenți la starea lor de sănătate.

20 apr. 2017, 12:28
Cum descoperi dacă ai boala secolului care a afectat mai mult de 50% din populaţie

„Burnout”, cunoscută în limba română sub numele de oboseală cronică, este o afecțiune considerată de medici ca fiind una destul de gravă. În America li se dau concedii medicale celor care se confruntă cu ea, ceea ce înseamnă că nu este absolut deloc de neglijat. Se pare că afectează pe toată lumea, începând cu cei preocupați de carieră, celebrități, oameni cu joburi solicitante, până la femeile casnice.

Află care sunt simptomele acestei afecțiuni și dacă te regăsești în câteva dintre ele, mergi neapărat la un consult medical.

Nu poți să dormi

Deși te simți extrem de obosită, încât ai impresia că ai putea dormi zile întregi la rând, atunci când încerci să adormi, nu reușești. Ora ta zilnică de culcare este una foarte târzie, deseori după 2 noaptea, reușind să te odihnești cu greu și nu mai mult de 4-5 ore.

Epuizarea

Un stil de viață stresant, un job care te suprasolicită, insomniile, pot determina apariția epuizării, atât de ordin psihic, cât și de ordin fizic. Te vei simți atât lipsită de energie, încât orice activitate zilnică îți va lua mult timp și o vei percepe ca fiind extrem solicitantă. Luând în calcul faptul că epuizarea este o reacție normală la stres, îți poți da seama destul de greu dacă ai ajuns să te confrunți cu această boală sau dacă este doar un simptom de moment.

Stări de amețeală

Din cauza oboselii, stările de leșin însoțite de migrene sunt foarte frecvente. Din această cauză nu poți să parcurgi distanțe mari sau să faci sport, cu toate că o activitate sportivă de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, te-ar ajuta foarte mult să-ți reglezi somnul.

Performanță redusă

Oboseala cronică poate afecta sarcinile zilnice pe care le ai de îndeplinit la muncă, ori acasă. Îți va fi greu să te concentrezi sau să dai dovadă de creativitate. Orice te va irita cu ușurință, ți se va părea stresant și frustrant, încât vei simți nevoia să critici încontinuu.

Simptome asemănătoare cu ale altor boli

Nu este recomandat să îți pui tu un diagnostic, consultul unui medic este absolut necesar. Se poate întâmpla ca anumite simptome să semnaleze de fapt prezența altor afecțiuni, precum: depresia, anxietatea, iar tratamentul destinat să trateze oboseala cronică să nu te ajute în cazul acesta.

Remedii

Vitaminele sunt de folos, fie că sunt procurate direct din hrană, de preferat hrană vie (neprocesată termic), fie că sunt din suplimente de vitamine, îți pot ajuta organismul să se refacă și să înceapă să funcționeze normal. Pentru atunci când nu poți să adormi, poți folosi magneziu sub formă de pulbere.

Evită consumul de alimente care conţin dopamină, cu efect excitant, care întârzie adormirea. Consumă pește, orez, banane, care stabilizează buna dispoziţie și reglează somnul. Evită seara preparatele din: carne, ouă, maioneză, condimente, paste făinoase sau prăjelile. Înainte de culcare, aerisește bine camera și bea ceaiuri din plante: muşeţel, valeriană, roiniţa, maghiran, tei, sunătoare, tătăneasa, nalbă mare.

Nu ignora oboseala şi durerile de oase: pot ascunde cancer!