Cum detectezi semnele timpurii ale unui cancer de piele

Îţi oferim un ghid care te învaţă cum să îţi verifici pielea pas cu pas şi cum poţi deosebi o simplă aluniţă de ceva mai serios, cum ar fi semnele timpurii ale unui cancer de piele.

RomaniaTV.net
04 iun. 2015, 11:11
Cum detectezi semnele timpurii ale unui cancer de piele

Dacă încă nu ţi-ai făcut o programare la dermatologul tău pentru un consult de specialitate la nivelul pielii întregului corp, acum este momentul să te ocupi de asta.

Cancerul de piele este cea mai comună formă de cancer în ţări precum Statele Unite ale Americii şi 1 din 5 oameni se va îmbolnăvi de cancer de piele în timpul vieţilor noastre, potrivit Skin Cancer Foundation. Aşadar, este o boală serioasă, pe care nu trebuie să o treci cu vederea.

Citeşte şi Cinci alimente care te ajută sa ţii cancerul departe

Dacă ai fost deja consultată de medicul tău dermatolog, bravo ţie. Dar asta nu îţi oferă libertatea de a renunţa să mai fii atentă la pielea ta în următoarele 365 de zile. Este important să îţi monitorizezi evoluţia aluniţelor de pe corpul tău tot anul, de vreme ce orice schimbări apărute ar putea însemna un cancer de piele.

Dacă eşti sănătoasă şi nu ai un istoric familial în privinţa acestei boli, întreabă-ţi dermatologul cât de des ar trebui să te verifici, să îţi analizezi pielea. Între timp, dacă ai multe aluniţe pe corp, ar trebui să înveţi să îţi verifici pielea de două sau trei ori pe an, pe lângă examenul anual de la medicul dermatolog.

Autoevaluarea pielii tale: ghidul care te ajută să detectezi cancerul de piele în faze timpurii

1. Roagă o prietenă, un prieten – sau iubitul tău – să te ajute.

2. Asigură-te că eşti într-o cameră cu lumină bună, un sistem excelent de iluminat.

3. Rămâi în „costumul Evei”.

4. Începe verificarea sau evaluarea de la nivelul capului, apoi croieşte-ţi drum până în partea inferioară a corpului.

5. Nu uita de zonele trecute cu vederea în mod frecvent, cum ar fi scalpul tău, zona de sub nas, în spatele urechilor tale, sub unghiile de la mâini şi de la picioare, între degetele de la picioare şi pe fese.

Citeşte şi Ceaiul verde poate stopa dezvoltarea cancerului de prostată

Urmează „Ghidul ABCDE”

Uită-te după următoarele trăsături la nivelul aluniţelor:

* A: asimetrie (o parte a aluniţei nu se potriveşte cu cealaltă)

* B: graniţe sau limite – în limba engleză, „borders” (aluniţa pare că „sângerează” direct în piele)

Citeşte mai multe pe feminis.ro.