Cum e corect | Grătaragiii au dat verdictul: când se pun, de fapt, micii pe grătar, ca să iasă perfecți

Micii reprezintă, fără nicio îndoială, preparatul-vedetă de 1 Mai. Totuși, doar cei mai iscusiți grătaragii știu cum se prepară corect rețeta de mici autentică și cum se prăjește alimentul pe grătar. 

01 mai 2023, 15:36
Cum e corect | Grătaragiii au dat verdictul: când se pun, de fapt, micii pe grătar, ca să iasă perfecți

Pasionații de grătare și-au exprimat punctele de vedere prin intermediul grupului Mutat la țară – Viață fără ceas. Un internaut a intrebat:

„Când pun carnea? Cum îmi dau seama ca nu e prea fierbinte? Dar să nu fie nici prea rece, să aștept 2 ore”.

Un grătaragiu cu experiență l-a îndrumat pe cetățeanul aflat în dilemă:

„Micii nu au nevoie de prea mare foc, însă carnea de porc da, puiul de foc mediu și micii când jarul nu mai este atât de puternic. Încercați așa și sigur nu veți mai arde micii.

Alt internaut a intervenit în discuție:

„Când sunt „albi” și sufli peste ei, zboară praful alb și îi vezi roșii, adică încinși. Dacă fac flacăra, stropești un pic cu apă (arunci un pic de apă în căușul palmei, nu o găleată), doar cât să stingă flama. Dacă micii sunt arși, poate că grătarul e prea aproape de cărbuni (trebuie să fie un pic de distanță, 2-3-4 cm, nu direct pe jar). Asta îmi vine în minte acum, fără să văd cum îi faci.”

Soția unui bărbat a avertizat că micii se pun ultimii la făcut.

„Nu sunt expertă în grătar. Stau pe lângă soț de câte ori face grătar și știu că pune prima carnea de porc, pui, cârnăciorii și micii”.

Alt grătaragiu a explicat de câte ori se întorc micii de grătar și când.

„Presupunând că este o întrebare pe bune…încerc și eu un răspuns. Dacă vorbim de mici, aceștia trebuie întorși pe fiecare parte (eu îi întorc pe 4 părți). Momentul de întors este când se dezlipesc ușor de grătar (carnea nu rămâne lipită). Partea cu arsul ține de timp: dogorește mai tare, îi întorci mai repede și mai des. Personal nu am „domolit” jarul cu apă niciodată, doar când se aprinde de la grăsimea picurată pe el.În plus, dacă ai acces și posibilitatea, fă jarul din lemne de esență tare (fără cărbuni). Mie mi se pare că are gust mai ok + că nu dogorește așa tare la început. Spor și totul se învață din practică.”

Alt internaut, cu și mai multă experiență, a explicat:

„Depinde de mai mulți factori (grosimea grătarului, distanță față de cărbuni, tipul de carne, timpul de cărbune). Eu de exemplu încep arderea cu lemn peste care adaug un sac de 12kg cărbuni. Pun grătarul și îl las să se încingă destul de mult că să-l pot curăța… După ce îl curăț îl mai las peste cărbuni 15 – 20 minute… Grătarul meu este făcut cu fier 18mm (pentru vită și oaie) … Alegerea momentului în care puneți carnea se face cum au spus și colegii mai sus îndeplinind cumulativ 2 aspecte: 1.cărbunii încep să prindă un praf alb. 2. Va udați mâna cu apă rece și o puneți la 10cm deasupra grătarului dacă rezistați 5 secunde atunci este bun de pus carnea.

A curs cu opinii și sfaturi pe topicul „micii perfecți”.

  • „Distanța dintre cărbuni și grătarul pe care este așezată carnea trebuie să fie minim ~15 cm.dacă cărbuni sunt încinși (roșii) se întoarce carnea (mititei) mai des, astfel încât să nu se ardă”;
  • „Eu procedez așa: curăț bine grătarul înainte de folosire, și dau cu grăsime (o bucată de slănină) ori ulei, înmuiat într-o bucată de prosop de hârtie ori șervețel curat. Pun produsele pe grătar după ce se înroșesc peste 75 % din cărbuni, dar sunt atent și-i întorc imediat ce se pot dezlipi.”
  • „Micii se fac pe grătar încins, dar să nu fie flacăra. Trebuie să ungeți grătarul cu puțină grăsime sau cu o jumătate de ceapă. Îi rotiți des, cam la 30 secunde, maxim un minut, pentru a nu se arde. Pentru a se găti repede, trebuie să fie încins grătarul iar micii să fie alăturați unul de celălalt. Încercați să îi rostogoliți puțin câte puțin. Se gătesc în maxim 10 minute, iar că să fiți sigur că sunt gata, îi înțepați cu o furculiță sau scobitoare, iar dacă nu mai iese apă pe la înțepătură, puteți să îi scoateți pe un platou sau farfurie. Din cauza căldurii, după așezarea pe platou, procesul de gătire mai continuă pentru câteva minute în timp de temperatura scade. Sunt perfect de consumat în 5 minute, timp în care pregătiți muștarul și pâinea.” 

Citește și: Care este rețeta micilor „La Cocoșatu”. Celebrul Sandu Cocoșatu a dezvăluit „secretul”